Halitoza: cauze, remedii fitoterapeutice

 
Informatii utile despre halitoza

Sunt putini aceia care nu s-au confruntat, intr-un moment sau altul, cu problema respiratiei urat mirositoare. Fenomenul nu este nici pe departe unul misterios. Cauza sa imediata este binecunoscuta: prezenta compusilor sulfurati, mai ales silfid de hidrogen si metilmercaptan, in aerul expirat. Exista de altfel un aparat special cu ajutorul caruia se poate cuantifica prezenta acestor compusi, numit halimetru, a carui utilitate in viata de toate zilele este cvasinula.


Primele responsabile - bacteriile

In noua cazuri din zece, originea halenei urat mirositoare este bucala. Explicatia este simpla: bacteriile se acumuleaza in santurile papilelor gustative, aflate pe partea posterioara a limbii. Aceste microorganisme produc compusi sulfurati extrem de volatili, care se elimina o data cu expiratia. Prezenta acestor bacterii explica, de asemenea, mirosul urat al gurii dimineata, la trezire. Saliva mai putin abundenta pe timpul noptii faciliteaza proliferarea micilor invadatori in cavitatea bucala si implicit a mirosurilor caracteristice. Din fericire, spalatul pe dinti, consumul unui pahar de apa sau luarea micului dejun sunt suficiente pentru a elimina efectul dezagreabil. Ramane insa o enigma de ce unele persoane produc o cantitate mai mare de compusi sulfurati fata de altele.


Alte posibile cauze

Mai sunt insa si alte cauze care stau la originea neplacutului fenomen, pe care va invitam sa le descoperiti in randurile ce urmeaza:
  • Alimentele. In mod normal, stomacul se inchide etans, o data patrunsa in acest organ, hrana; procesata sau nu, nu mai poate urca din nou spre esofag, decat cu ocazia eructatiilor. Unele alimente, pe parcursul digestiei pot deci altera pe o perioada determinata de timp halena. Ceapa si usturoiul, sosurile grase, alcoolul sunt in general cel mai des incriminate. Din fericire, efectul neplacut nu dureaza prea mult. Un emulsifiant gastric, un accelerator al secretiei biliare sunt in general suficiente pentru a grabi eliminarea problemei.
  • Aciditatea gastro-esofagiana crescuta. Hiperaciditatea la nivel gastro-esofagian modifica de obicei in rau mirosul respiratiei, chiar si la persoanele care nu prezinta manifestari digestive ale acestei probleme. Fumatul si consumul de alcool sunt de cele mai multe ori responsabile, dar sunt situatii cand nu se evidentiaza nici o cauza. Halena este atunci greoaie, uneori fetida. Medicamentele pentru reglarea aciditatii gastrice si antireflux trebuie luate sub prescriptie medicala; ele se dovedesc foarte eficiente, mai ales la copii.
  • Afectiunile dentare. Cariile neglijate, gingivita, sa nu mai vorbim de complicatiile lor, precum abcesele dentare, pot sta la originea respiratiei „grele“. De asemenea, stagnarea unor alimente in cariile adanci din dinti ori sub gingii si ulterioara lor transformare in tartru, micozele si anginele pectorale sunt tot atatea cauza ale aparitiei halenei.
  • Afectiunile cronice ale sinusurilor si nasului. Astfel de afectiuni sunt mai frecvente decat va imaginati. Rinitele si sinuzitele cronicizate sunt cel mai adesea incriminate.

Ce-i de facut?

In primul rand, trebuie actionat asupra cauzelor locale, mai ales buco-dentare si ORL. Prima vizita faceti-o la stomatolog, singurul in masura sa evalueze starea de sanatate a dintilor si gingiilor dumneavoastra. In afara tratamentelor de specialitate, v-ati putea alege si cu cateva recomandari pretioase privind igiena bucala, utile mai ales daca aveti parodontita, suferiti de o inflamatie a gingiilor ce predispune la abcese etc. Incercati de asemenea sa consumati mai rar alimente care va pot altera mirosul respiratiei. Ar fi ideal daca ati putea sa renuntati la fumat.

Calmati aciditatea gastrica, folosind infuziile din frunze de zmeur, scoarta de stejar (astringent si cicatrizant), obligeana (calmant, analgezic, antispastic), tataneasa (cicatrizant), merisor (diuretic, astringent). Efect foarte bun au si sucul proaspat de varza alba sau cel din cartof, la fel mierea de salcam (o lingura diluata in 100 ml apa calda si luata cu doua ore inainte de masa diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand „arsurile“).

Faceti-va un set complet de analize, daca problema persista in ciuda masurilor luate.


Evitati uscarea gurii

Guma de mestecat, pastilele mentolate si spray-urile bucale au drept efect mascarea temporara a neplacerii. Insa primele prezinta avantajul ca provoaca salivarea abundenta (se stie ca insuficienta acesteia creste riscul de halena urat mirositoare).

Exista boli sau chiar terapii care au ca efect diminuarea secretiei salivei. Si fumatul are, printre altele, acest inconvenient, ca sa nu mai punem la socoteala mirosul caracteristic. In cazul in care suferiti de salivatie insuficienta, este important sa consumati regulat lichide sau alimente care sa curete depozitele de pe limba.

Evitati apa de gura ce contine alcool - in loc sa ajute, de obicei agraveaza situatia, uscand gura. Mai bine, rontaiti morcovi, acestia prevenind formarea placii dentare.


La vanatoare de bacterii

Pentru ca sunt multiple cazurile cand problema respiratiei urat mirositoare apare fara o cauza evidenta, chiar in conditiile unei igiene dentare corecte, prevenirea ramane singura arma impotriva jenantului simptom. Asadar, spalati-va dintii dupa fiecare masa si utilizati ata dentara in fiecare seara, inainte de culcare, pentru a elimina resturile de alimente dintre dinti - acesta este minimul indispensabil. In plus, periati-va limba, mai ales partea posterioara a acesteia, unde papilele sunt mai bine evidentiate, pentru a elimina bacteriile. Puteti folosi in acest scop perii speciale, de la farmacie, sau chiar o lingurita. De asemenea, gingiile, interiorul obrajilor si cerul gurii ar trebui raclate, tot in ideea de a vana bacteriile.

Solutiile pentru clatit gura, cu efect racoritor si de improspatare, pe baza de uleiuri esentiale (eucalipt, menta) nu fac decat sa mascheze pentru cateva minute mirosul urat, nici pe departe nu rezolva problema. Produsele antibacteriene pe baza de clorhexidina, destinate bailor bucale, nu sunt recomandate a fi folosite timp indelungat, caci au efecte secundare nedorite; se crede chiar ca ar creste riscul de cancer al gurii. Aceste bai nu ar putea deci in nici un caz inlocui masurile elementare de igiena dentara.


Remedii fitoterapeutice

Unele plante se pot dovedi de ajutor in mascarea halenei cu iz puternic. Astfel, se recomanda mestecarea catorva frunze proaspete sau uscate de menta, patrunjel sau boabe de cafea zilnic.

De asemenea, incercati sa incheiati fiecare masa cu un mar sau o portocala.

Seara, clatiti-va gura cu ceai de lamaie sau cu infuzie din frunze de nuc ori de cimbrişor (30 g la un litru de apă) sau din flori de salvie (30 g la un litru de apă). La fel de indicată este şi esenţa de cuişoare sau din scorţişoară.


Dr. Monica Antonescu, medic de familie - Medicina naturista nr. 9 (169); Foto: clinicistomatologice.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa