Insulina fara secrete

 
Totul despre insulina

Este un hormon pe care-l asociezi cu diabetul si care are o stransa legatura cu metabolismul si glicemia. Iata de ce insulina are un rol atat de complex!

Hormonul produs si depozitat in celulele pancreasului, insulina, are un rol vital in transportul glucozei catre celulele organismului, influentand metabolismul grasimilor. Practic, dupa ce mancam, creste cantitatea de glucoza, iar pancreasul elibereaza insulina pentru a transporta glucoza catre tesuturi si a fi folosita in producerea de energie. Odata insulina eliberata, participa la metabolismul glucidelor si determina cresterea glicemiei.

Si alte substante precum fructoza sau aminoacizii influenteaza secretia de insulina. Acest hormon secretat de pancreas este important mai ales datorita contributiei sale la micsorarea concentratiei de glucoza in sange. De asemenea, insulina participa la sinteza acizilor grasi in ficat si are un rol esential in sinteza proteinelor.


Prea putina insulina:

Atat nivelul de insulina, cat si cel de glucoza trebuie sa se afle in echilibru. Cand pancreasul secreta prea putina insulina, in organism se produc dezechilibre in lant, cu consecinte extrem de grave: practic, fara suficienta insulina, glucoza nu ajunge la celule, iar acestea raman fara „hrana“. In acelasi timp, glucoza ramasa in exces in sange perturba functionarea normala a metabolismului, iar asta poate declansa coma diabetica.

O cantitate mica de insulina au cei cu diabet de tip I. Acestia au nevoie de un supliment de insulina pe care-l primesc sub forma de injectii chiar si de cateva ori pe zi. In cazul celor cu diabet de tip II, o caracteristica a organismului este insensibilitatea la insulina (obezitatea da rezistenta la insulina). In acest caz, este nevoie de un tratament prin care organismul este sensibilizat si fortat sa produca mai multa insulina.


Insulina in exces:

Cand organismul primeste prea multa insulina (fenomenul poarta numele de hiperinsulinemie), se declanseaza hipoglicemia, manifestata prin transpiratie, palpitatii, senzatie de foame, tulburari digestive, greata, oboseala, neliniste, nervozitate, confuzie, vedere incetosata, stari de lesin. De ce? Cu ajutorul insulinei se elimina glucoza (zaharul) din sange, efectul fiind scaderea glicemiei (nivelul de zahar din sange). Iar daca pancreasul secreta prea multa insulina, aceasta va fi in disproportie cu glucoza pe care o are de metabolizat si, prin urmare, zaharul din sange va scadea anormal de mult.

Hipoglicemia apare atunci cand nivelul de glucoza din sange scade prea mult. Se intampla cand organismul nu primeste hrana multe ore sau cand se administreaza o doza prea mare de insulina sau de medicamente pentru diabet. Efectele hipoglicemiei sunt severe intrucat creierul este dependent de glucoza din sange, ca sursa vitala de energie, iar o dereglare a acesteia determina un soc insulinic sau chiar decesul.


Insulina in diabet:

Dependenta de insulina nu inseamna in mod obligatoriu ca pacientul va urma tratamentul cu insulina. De asemenea, termenul noninsulinodependent nu presupune intotdeauna absenta tratamentului insulinic. Pentru cei care au nevoie de insulina, terapia medicamentoasa consta in injectarea zilnica a insulinei, inainte de fiecare masa. Insulina e administrata fie prin injectii subcutanate, fie cu ajutorul unei pompe de insulina. Dozele sunt individualizate. De asemenea, dozele si tipul de insulina se ajusteaza in timp. De aceea, pacientul trebuie sa fie monitorizat de medic.

Foto: bizoo.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa