Masaj si reflexoterapie

 
Ghid despre masaj si reflexoterapie

Definitie:

Ca ramura a medicinei orientale, reflexologia este o tehnica de masaj al punctelor reflexogene ale organismului, situate pe suprafata corpului, la distanta fata de organele pe care le reprezinta; fiecare organ isi are o zona de proiectie la nivelul picioarelor, mainilor, limbii, urechii, ochiului, etc., reflexoterapia vizand restabilirea echilibrului energetic al tuturor organelor.

Functia reflexa, activitate esentiala a sistemului nervos, contribuie la realizarea unitatii functionale dintre organe si la mentinerea echilibrului intre organism si mediul inconjurator.


Scurt istoric:

Dintotdeauna, civilizatiile stravechi au incercat sa vindece bolile care le afectau, prin tehnici de masaj, folosirea plantelor medicinale si a dietei. Ca metoda empirica de tratament, reflexoterapia a fost practicata cu cinci milenii in urma, fiind cunoscuta in toate focarele de civilizatie ale lumii antice – Egipt, China, Japonia, India.

Filosofia medicinei chinezesti se rezuma la teoria Yin si Yang, in care Yin este feminitatea, pasivitatea, receptivitatea, energia lunara, iar Yang este masculinitatea, activitatea, emisivitatea, energia solara. Yin si Yang reflecta opozitia dintre noapte si zi, alternanta dintre intuneric si lumina, a frigului cu caldura, etc. Yin si Yang cresc si descresc intr-o miscare de flux si reflux care afecteaza intreaga natura, formand Tao – legea unica ce configureaza Universul ca un tot perfect.

Dupa cum afirma medicina chineza, exista practic o „roata a succesiunii afectiunilor organice“, astfel incat un organ odata afectat, in timp va determina si afectarea celorlalte organe caci organismul uman este un sistem viu, iar un sistem viu inseamna mai mult decat suma componentelor puse in contact. Sa facem un experiment mintal simplu: daca avem la dispozitie componentele fizice care alcatuiesc organismul uman (inima, plamani, ficat, rinichi, etc.) si incercam sa le asamblam, vom crea un om?

Bineinteles ca nu. Deci, exista o structura mult mai subtila a fiintei umane, exista o legatura indisolubila a componentelor corpului fara de care noi n-am putea exista. Si orice perturbare a acestei anatomii subtile va atrage dupa ea o succesiune de noi perturbari, astfel incat nu putem afirma ca un organ afectat nu va determina si afectarea organelor cu care este in conexiune permanenta.

„Cunoaste-te pe tine insuti“, spunea Socrate, caci, pentru a intelege pe deplin absolutul, e necesar, in primul rand, sa intelegem propria noastra natura. Si tot cu aceeasi intentie, marele invatator Isus Hristos spunea: „Vegheati, vegheati neincetat”. Boala este, de fapt, o indepartare de esenta propriei fiinte; un om bolnav nu mai este el insusi, nu se mai cunoaste pe sine, isi este insasi strain. In consecinta, adevarata vindecare presupune regasirea de sine, cunoasterea naturii profunde a fiintei.

Formele subtile ale fiintei umane se nasc primele si sunt ultimele care dispar; cu cat principiile sunt mai subtile, cu atat sunt mai durabile. De fapt, in jurul oricarui om si oricarui corp din univers exista un halou de forma ovoida, vizualizat de clarvazatori. Acest halou, pe care-l denumim aura, nu e decat un fluid energetic ce inconjoara corpul fizic ca un nimb stralucitor si colorat. De altfel, Kirlian a evidentiat aceasta aura energetica, folosind o pelicula de film mai speciala, pe care a pus o amprenta. Pe film a ramas conturul amprentei, inconjurata pe o anumita distanta de un halou luminos.

Aparitia bolilor poate fi considerata ca o perturbare primordiala in structura acestei bariere subtile a organismului, fenomenul putand fi explicat pe baza principiului rezonantei (din latina „resonare” = a rasuna, a repeta un sunet sau o vibratie). Rezonanta este fenomenul prin care energia caracterizata printr-o anumita frecventa a unui sistem vibrator se transmite la distanta altui sistem vibrator aflat practic in repaus energetic pe acea frecventa. Pentru realizarea acestui transfer de energie si informatie de la focarul vibrator la cel aflat in repaus este necesar ca cele doua sisteme sa aiba caracteristici identice sau cel putin foarte apropiate.

Cu alte cuvinte, pentru ca o boala sa patrunda intr-un organism, e necesar ca energia transmisa de acea boala sa aiba un spectru de vibratie foarte apropiat de cel prezent in aura energetica a organismului respectiv. Fenomenul e simplu si real. Altfel, cum am putea intelege de ce, desi stand in acelasi mediu, unii fac o boala, iar altii nu? Tocmai datorita faptului ca unii rezoneaza cu focarele emitatoare din univers, in timp ce altii nu.

Tot astfel ne putem explica de ce unele persoane ne atrag (au desigur frecvente de vibratie foarte apropiate de ale noastre), in timp ce alte persoane pur si simplu ne displac, fara a sti de ce. Desigur, aceasta aura poate fi influentata in mod constient, prin exercitii cu caracter energetic sau meditatii.

In Occident, primele masuri de reflexoterapie apar in 1917, cand doctorul William Fitzgerald (specialist ORL) isi publica lucrarea „Zone Therapy”, in care prezinta manevre de reflexoterapie la nivelul mainii. Ideile sale sunt continuate de alti medici entuziasti pentru ca, in anii '30, sa apara primele teorii asupra reflexoterapiei la nivelul piciorului, fundamentate de Eunice Ingham, colaboratoare a medicului Joe Shelby. Prin cartile sale („Stories the Feet can Tell” - 1938, „Stories that Feet have Told” - 1951) E. Ingham a promovat totodata deschiderea reflexoterapiei catre publicul larg, militand pentru difuzarea acesteia ca tehnica utila, la indemana oricui.

In etapa ulterioara, reflexologia se dezvolta si se organizeaza ca oferta terapeutica viabila, prin crearea de scoli nationale sau internationale de masaj, capatand explicatii stiintifice prin numeroase studii si recuperand conexiunile cu alte metode traditionale de tratament, care au evoluat in paralel (masajul clasic, acupunctura, presopunctura etc).

Se stie ca unii filozofi au dat omului numele de microcosmos sau mic univers. Microcosmosul – fiinta umana si Macrocosmosul – Universul, sunt in totalitate solidare. Chiar daca omul modern are tendinta sa minimalizeze importanta acestei legaturi, aceasta nu arata decat ignoranta sa. Omul s-a indepartat de animale, plante, pietre, incetand sa mai creada ca directia din care bate vantul sau directia in care zboara pasarile ar putea fi semne ce anunta schimbarile de timp; ei prefera sa se ghideze dupa anunturile de la radio sau televiziune.

Datorita acestei dizarmonii, si Universul raspunde cu ostilitate omului. Chiar daca avem tendinta sa minimalizam aceasta legatura, ea nu-si va reduce din importanta, si asta pentru ca omul cuprinde in el materia fizica a regnului mineral, vitalitatea vegetalului, senzatia si dorinta animalului, intelectul simplu corespunzand animalelor superioare actualmente disparute, legatura care lipseste intre regnul animal si regnul uman si sufletul, care singur constituie omul veritabil. Astfel, omul sintetizeaza in el universul.

Sursa: DR. Valy Volosan - medic specialist medicina de familie, atestat in acupunctura, lector masaj si reflexoterapie; Foto: reflexoterapie-campina.blogspot.com


Ultimele articole din categoria: Masaj si reflexoterapie





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa