Remedii naturiste cu struguri

 
Remedii naturiste cu struguri

Exista nenumarate soiuri de struguri, dar, pentru consumul lor ca atare si pentru utilizari terapeutice, merita sa optam pentru varietatile cu boabe mari, bine coapte, care au putini samburi (cu toate ca si semintele prezinta un continut de minerale ridicat) si care provin din culturi ce nu au fost stropite excesiv cu chimicale. Va garantam ca beneficiile nu sunt doar gustative: un aport regulat de astfel de fructe curata organismul de toxine, regleaza metabolismul, intareste sistemul cardiovascular, reimprospateaza tenul si intarzie imbatranirea.

Cea mai placuta cura de slabire

Incepeti cu o perioada „de incalzire“, in care consumati alimente usoare, plus o jumatate de kilogram de struguri in prima zi; un kilogram in a doua zi; ajungand pana la un kilogram si jumatate in cea de-a treia. Dupa aceasta etapa, care are drept rol „rodarea“ digestiei si metabolismului, urmeaza cinci zile, in care consumati doar struguri. Cantitatea minima cotidiana este de un kilogram si jumatate de struguri, iar cantitatea maxima este de patru kilograme de struguri. Dupa ultima zi in care mancati numai struguri, trebuie ca organismul sa fie reobisnuit gradual cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii indulcite cu miere si preparate precum supele-crema calde, iaurtul si branza de vaci, cartofii copti, carnea fiarta de pui si de peste cu piureuri de legume ori cu pilaf, biscuitii dietetici, salatele de fructe etc., ajungand, in trei-patru zile, sa va hraniti normal. (Sorana T., Bucuresti)


Scapati rapid de anemie

Cura consta in consumul progresiv de struguri, inainte de fiecare masa, astfel:

In prima zi, o jumatate de kilogram de fructe, repartizate la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare dejun). A doua zi se creste cantitatea cu o jumatate de kilogram. Se procedeaza in acelasi mod pana cand, in a sasea zi, se ajunge la trei kilograme de struguri, repartizate in mod egal inainte de cele trei mese principale. Se mentine aceasta cantitate inca trei zile, dupa care se revine la alimentatia normala.

Pentru ca tratamentul sa aiba efectul scontat, trebuie sa tineti cont de unele recomandari: consumati intotdeauna strugurii inainte de mese, repartizandu-i echilibrat; intre mese, nu mancati nimic; pe parcursul curei, incercati pe cat posibil sa mancati la aceleasi ore zi de zi; consumati strugurii cu tot cu coaja, cruzi, doar spalati in prealabil. Puteti repeta cura dupa trei zile de pauza, in acelasi mod ca prima data. (Cornelia O., Botosani)


Daca aveti probleme cu somnul...

Strugurii rosii contin precursori de melatonina, arata un studiu efectuat la Universitatea Milano. In mod normal, acest hormon implicat in ritmul somn-veghe este secretat, mai ales la intuneric, pentru a induce starea de relaxare profunda. In cazul tulburarilor de somn, cresterea cantitatii de melatonina poate fi realizata cu ajutorul strugurilor rosii. Cercetatorii italieni sustin ca efect similar are si un pahar cu vin rosu, baut inainte de culcare. Pe langa precursori de melatonina, aceste fructe au magneziu, care are de asemenea efect detensionant asupra sistemului nervos. Carenta acestui mineral creeaza stare de confuzie, de dezorientare, dificultate de concentrare, chiar depresii incipiente. 100 g struguri rosii aduc 20 mg de magneziu. Strugurii se remarca si prin bogatia in vitamine din complexul B. Asociate cu magneziul, acestea contribuie la intarirea rezistentei la stres. (Dr. Viorel S., Timisoara)


Aplicatiile cu coji grabesc vindecarea ranilor

Pielitele strugurilor, se stie, sunt ceva mai greu de digerat, de aceea multi prefera sa nu le consume. Folosite insa in uz extern, favorizeaza vindecarea oricarui tip de rana (unii le recomanda chiar si in forme usoare de cancer cutanat). De asemenea, sunt foarte utile ca tratament cosmetic, redand elasticitatea pielii, inchizand porii dilatati si inlaturind petele inestetice de pe ten.

Pentru obtinerea cataplasmelor se folosesc cojile de struguri ramase dupa extragerea mustului. Acestea se asaza pe o bucata de tifon, care se pune pe locul afectat, se tin o ora-doua, dupa care se indeparteaza. Se repeta tratamentul in fiecare saptamana. (Cristina M., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: aditza365.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa