Smochina: calitati si indicatii terapeutice, remedii naturiste

 
Smochina: calitati si indicatii terapeutice, remedii naturiste

Multi oameni includ smochinele in categoria delicateselor culinare, consumandu-le ocazional. Prefera in schimb sa dea cu nemiluita bani pe medicamente de sinteza, nestiind ca, savurand mai des aceste fructe, se pot bucura deopotriva de gustul lor divin si de calitatile terapeutice absolut extraordinare (emoliente si antitusive, regenerante cutanat, remineralizante, energizante, diuretice, laxative s.a.m.d.). Pe scurt: smochinele sunt capabile sa amelioreze o gama extrem de variata de afectiuni.

Cum se pot atenua petele de vitiligo?

Desi nu mi-am regasit sanatatea, macar boala nu s-a extins. Rezultate destul de bune am obtinut dupa ce am frictionat zonele afectate cu smochine, de mai multe ori pe zi.

Se procura astfel de fructe proaspete, se spala, se taie pe lungime, apoi, cu partea zemoasa, se maseaza eruptiile. Se lasa sa actioneze cateva ore, dupa care se clatesc zonele tratate cu apa calduta in care s-a diluta un dram de gel de dus. Acest tratament are efect in timp, asa ca nu va pierdeti rabdarea si, daca dispuneti de o cantitate suficienta de smochine proaspete, urmati cura o perioada cat mai lunga. (E. P., Bucuresti)


Nectar ce amelioreaza bronsitele si traheitele

Pentru combaterea manifestarilor bronsitelor si traheitelor, probleme de sanatate intalnite destul de frecvent in etapa de tranzitie de la sufocanta caldura a verii la racoarea toamnei, nimic nu este mai util decat nectarul de smochine. Mai ales copiii pot beneficia de pe urma acestui preparat, dovedindu-se pe cat util, pe atat de gustos. Totodata, este lipsit de contraindicatii.

Remediul se obtine din 300 g smochine proaspete, care se fierb cu un litru de apa timp de zece minute. Se lasa sa se raceasca, apoi, cu ajutorul unui blender se maruntesc fructele, fara sa fie indepartata zeama. Se inglobeaza miere de tei, amestecandu-se pana la omogenizare. Nectarul e bine sa fie depozitat la rece. Se ia cate o lingurita de trei-patru ori pe zi, in tratamente de lunga durata. (A. M., Botosani)


Un inegalabil sirop expectorant

Procurati-va 15 smochine uscate, o lamaie si 300 g miere poliflora. Spalati bine fructele si, fara sa le decojiti, despicati-le in sferturi. Lasati-le sa fiarba pe foc mic, impreuna cu produsul apicol, intr-un litru si jumatate de apa, cam un sfert de ceas. Cand s-a ingrosat indeajuns, strecurati lichidul. Se administreaza cate trei lingurite de trei ori pe zi, pana la disparitia simptomului. Fructele ramase pot fi consumate ca atare de adultii din familie, avand efect laxativ bland.

Daca tusea este insotita de dureri in gat, puteti utiliza in plus decoctul de smochine. Se pun 500 g fructe maruntite intr-un litru de apa. Se lasa pe foc domol pana cand ceaiul scade la jumatate, apoi se strecoara si se dizolva in el 250 g miere de salcam. Se ia cate o lingurita trei ori pe zi, in tratamente de doua saptamani. Multumita proprietatilor emoliente, badijoneaza gatul si reduce inflamatia locala. (C. T., Husi)


Adjuvant pretios in caz de cistita

Pentru regasirea sanatatii aparatului urinar (in caz de cistite, nefrite, inflamatii vezicale sau pentru eliminarea nisipului de la rinichi), de un real ajutor se dovedeste maceratul de smochine. L-am folosit de foarte multe ori, avand o predispozitie la afectiuni de acest gen, si pot sa spun ca nu m-a dezamagit.

Se lasa sase smochine in 250 ml apa calduta, de seara pana dimineata, cand se scot din lichid si se toaca grosier. Se bea intreaga cantitate de macerat pana-n pranz, iar fructele se consuma ca desert, combinate cu iaurt. Se continua tratamentul macar o saptamana. Poate fi folosit atat singur, cat si in combinatie cu medicatia specifica, chiar si cu antibiotice, intrucat nu interactioneaza, ba le sporeste efectul acestora din urma. Terapia este eficienta si pentru bolile de stomac, ficat si pancreas. (P. M., Braila)


Extract contra anemiei

Timp de o luna am urmat acest tratament, care s-a dovedit extraordinar de bun.

La 300g smochine, se socotesc un litru de vin rosu de tara, ceva mai vartos, un plic de zahar vanilat, 50 ml rachiu si 120 g zahar brun (cantitatile pot fi marite proportional). Se lasa toate ingredientele la macerat intr-un borcan pentru trei saptamani, amestecandu-se din cand in cand. Dupa acest interval, se strecoara lichidul. Se administreaza cate 50 ml inainte cu un sfert de ora de fiecare masa principala. Tratamentul se urmeaza pana la disparitia carentei (in general este nevoie de minimum o luna) si se poate repeta ori de cate ori este necesar. (A. P., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: roportal.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa