Stiri medicale

 

Carrefour, lovitură de proporții! Până duminică, clienții lanțului de magazine pot cumpăra fructe și legume FĂRĂ BANI!Carrefour România își șochează clienții cu o campanie de câteva zile în care aceștia pot cumpăra legume și fructe fără să scoată vreun ban din buzunar. Campania va dura până pe 14 iulie și a început în ziua de 9 ale aceleași luni.


Pentru a combate folosirea produselor din plastic, conducerea celebrului lanț de hypermarketuri a decis ca românii care vor veni în magazin cu peturi din plastic, vor primi fructe sau legume la schimb. Paritatea este simplă. Un pet valorează un fruct. Așa că cine are în posesie astfel de produse din plastic se poate întoarce acasă cu sacoșa plină.

A doua surpriză lansată la Carrefour este cel al propriilor caserole de plastic. Mai exact, cumpărătorii pot veni cu propriile caserole pentru a-și pune produsele care se pretează pentru a fi transportate în aceste recipiente.

Conform companiei, clienții au folosit peste cinci milioane de caserole de plastic pentru zona de Gastronomie. Acele caserole devin de cele mai multe ori de unică folosință.


Compania a mai spus că dispune de 125 de stații inteligente SIGUREC. În total, în cei șase ani de la introducere, au fost colectate peste 9.000.000 de kilograme de deșeuri (PET, sticlă, aluminiu, carton, DEE). Iar în 2018, românii au reciclat aproape 200 de tone de plastic prin intermediul stațiilor SIGUREC din zonele Carrefour. Totodată, au ales să folosească 20 milioane de pungi biodegradabile.

Important de știut este că această campanie se desfășoară pe o perioadă limitată, 9-14 iulie, iar magazinul unde se consumă doar la hypermarketul de Carrefour din Băneasa.

Trucuri pentru a coace perfect vineteleCele mai bune vinete pentru copt sunt cele elastice, uşoare, de un negru închis şi lucios.

Dacă sunt tari şi grele, ori sunt crude, ori sunt bătrâne, pline de seminţe şi vor fi amare când le preparaţi.

Înainte de a fi puse la copt, vinetele se spală, se şterg şi se rup frunzele de lângă codiţă.


Dacă le coaceţi în cuptor, se pot înţepa usor în mai multe locuri, ca să nu pocnească.

Vinetele se coc la flacăra, nu la foc mic. În acest fel, vinetele vor fi albe şi pufoase, nu cenuşii.

Ideal este să coaceţi vinete pe un grătar, dar se poate şi pe flacăra de la aragaz.

Dacă le coaceţi pe aragaz, presăraţi aragazul cu bicarbonat de sodiu înainte de coacere, ca să fie mai uşor de curăţat.

Vinetele trebuie coapte atent, să nu rămână crude.


Când coaja a devenit crocantă şi se sfărâmă uşor, înseamnă că interiorul vinetei este copt.

Vinetele trebuie curăţate imediat după coacere, fierbinţi, ca să-şi menţină culoarea frumoasă.

Când le curăţaţi, ţineţi la îndemână un vas cu apă rece pentru a vă clăti mâinile.

Miezul vinetei rămâne alb şi pufos dacă stoarceţi deasupra câteva picături de zeamă lămâie.

Vinetele curăţate se lasă la scurs până a doua zi, când pot fi preparate sau depozitate în congelator.

Cât de bun este pepenele pentru sănătate: lista beneficiilor care te va uimiDacă ți-ai făcut un obicei din a consuma pepeni în mijlocul verii, să știi că vei avea mai mult de câștigat decât ai crede la prima vedere. Mulți cred că te umflă și nu au vreo valoare nutrițională, dar nu-i așa.

Pepenii sunt la modă în Română și foarte mulți oameni termină săptămâna cu cel puțin un pepene, în momentul în care aceștia ajung să se găsească pe toate străzile, la prețuri derizorii. În privința benficiilor pentru sănătate derivate din consumul lor, lista este surprinzător de lungă. În primul rând, includ atât de mulți nutrienți, încât valoarea nutrițională per calorie este cea mai mare dintre toate fructele și legumele.


Pe lângă faptul că au un gust grozav și, de cele mai multe ori, nu sunt foarte dulci, pepenii sunt buni pentru sănătate. Include o cantitate semnificativă de vitamine, începând cu A, B6, C. Au L-Citrulină, fibre, antioxidanți și potasiu. L-Citruline ajută la menținerea nivelul normal al tensiunii arteriale și stimulează detoxifierea hepatică.

Pe lângă partea teoretică a ecuației însă, consumul de pepeni facilitează omorârea bacteriilor din organism și facilitează curățarea rinichilor. Semințele de pepeni te pot ajuta să elimini pietrele de la rinichi, dacă le strivești și faci un fel de ceai din ele, cu apă fierbine, pe care îl bei.

Consumul regulat de pepeni roșii duce la scăderea tensiunii arteriale și stimulează circulația sângelui într-un mod cât se poate constructiv. Vtimanina C din pepeni previne întârirea arterelor. Apa și fibrele previn constiparea. Dacă te-ai obișnuit să mănânci deseori pepeni, ești eficient în prevenirea cancerului de prostată.


Potasiul și magneziul din pepeni te scapă de cârcei și amorțeală. Aceste minerale au un rol importante în procesul de recuperare de după o intervenție chirurgicală, de exemplu. Pepenii facilitează eliminarea de amonic din ficat și curăță întregul organism. Nici măcar nu contează cum îi consumi. Îi poți mânca felii, tăia și în cuburi și utiliza într-o salată sau îi poți transforma în suc.

Medicii de familie DENUNȚĂ HAOSUL din sănătate după BLOCAJUL de la CNAS: 'De la 1 iulie e jale. Nu merge, ținem pacienții cu orele'Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, după ce CNAS a anunțat probleme la sistemul informatic, că mereu la începutul lunii, când sunt raportări „e jale”.„Ținem pacienții cu orele, îi trimitem acasă , îi chemăm în altă zi”, spune ea.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, după ce CNAS a anunțat din nou probleme la sistemul informatic, cardurile de sănătate neputând fi validate, că la fiecare început de lună, atunci când se fac raportări de către medici, „este jale”.

„Nu merge, nu funcționează, ținem pacienții cu orele, îi trimitem acasă, îi chemăm în altă zi, nu se poate. Și noi stăm la 1- 2 noaptea să reușim să raportăm un serviciu, două, ca să nu le pierdem pe toate”, spune Sandra Alexiu.


Sandra Alexiu a menționat faptul că oficialii CNAS nu reacționează oficial de cele mai multe ori vizavi de problemele pe care sistemul le are, întrucât „fac economie, asta este realitatea”.

Potrivit aceleiași surse, din acest motiv, al nefuncționalității sistemului, pacienții și medicii sunt cei care au cel mai mult de suferit.

„Cea mai mare problemă e că nu ne putem exercita profesia și că pacienții au foarte mult de suferit. Timpii de așteptare cresc foarte mult și pur și simplu sunt batjocoriți”, precizează președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Ea a precizat faptul că CNAS nu recunoaște această funcționare greoaie și adesea, blocare a sistemului, deoarece la mijloc ar fi vorba și de latura economică.

„Fac ( cei de la CNAS - n.r) o economie imensă. De aceea ei s-au străduit se repare, dar totuși, am ajuns în data de 11 (iulie, n.r), deja e mult prea mult. Zi și noapte ne chinuim să facem rețete, să acordăm servicii medicale, să le validăm, că asta e problema, nu se validează online”, informează Sandra Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a menționat și faptul că problematica în acest sens este și limita de validare de 72 de ore. „Dacă se depășește această limită, serviciile alea sunt pierdute, nu le mai poți raporta”, spune sursa citată.


Ea a spus că afirmația reprezentanților CNAS, conform căreia serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019, nu se fundamentează, întrucât medicii se confruntă cu probleme legate de sistemul informatic încă de pe 1 iulie.

„Cu excepția serviciilor de îngrijiri la domiciliu, unde au recunoscut că din 24 nu merge sistemul (...) sistemul nu merge de pe 1. În general, la începutul lunii, sunt probleme din cauza raportărilor multiple și pentru că nu ține sistemul”, precizează Sandra Alexiu.

Potrivit aceleiași surse, stabilirea datei de 5 iulie în sensul raportării ulterioare a serviciilor neefectuate de către medici pe platformă, precum și setarea ei ca dată a începerii acordării de servicii off-line nu este justă, întrucât sistemul nu e funcțional de pe 1 iulie.

„În momentul în care CNAS recunoaște oficial, prin comunicat, că platforma nu merge, atunci utilizatorii platformei, adică medicii sunt absolviți de erori. (...)Asta înseamnă că dacă noi nu putem verifica dacă o persoană e asigurată și platforma funcționează, atunci eu sunt pasibil de imputare pentru serviciile pe care le acord, dar dacă ei recunosc oficial prin comunicat că nu funcționează, atunci eu sunt absolvită de aceste probleme”, spune Sandra Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a declarat faptul că aceasta funcționare greoaie a sistemului informatic are loc din cauză că scopul inițial care a servit conceperii sistemului deservea mai puține operațiuni, fiind suprasolicitat în punctul în care s-a ajuns la acest moment. „El a fost conceput pentru mai puțini utilizatori, asta este realitatea. Pentru mai puține lucruri, deci pe vremea aceea nu făceau decât să verificăm calitatea de asigurat, între timp au băgat cardul, au băgat dosarul, au băgat rețete. Nu ține tehnic și nu au suplimentat partea tehnică”, spune Sandra Alexiu.


Ea a concluzionat spunând că, de la începutul lunii iulie, medicii se confruntă din nou cu situația neplăcută în care trebuie să valideze cardurile de sănătate în orele nopții. „La trei, patru, cinci dimineața, asta nu e viață, nu se poate așa ceva. De la 1 iulie e jale. Și așa nu merge, că merge prost în general, durează foarte mult, sunt timpii de așteptare foarte mari. Dar de la 1 nu mai merge deloc”, a conchis președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, joi, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Ei precizau prin intermediul unui comunicat și faptul că „serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019”.

Sfat de sănătate. Cât ajută gândirea pozitivă când suferim de depresie


Cât ajută gândirea pozitivă când suferim de depresie

Se spune că gândirea pozitivă ne ajută să trecem peste toate problemele, însă nu se aplică neapărat şi când vine vorba de sănătate. Şi nu pentru că nu am vrea, ci pentru că uneori nu putem vedea luminiţa de la capătul tunelului.

Psihiatrul Mirela Manea a vorbit la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre tot ce este important să ştim despre depresie şi care sunt cauzele acestei boli care uneori ne afectează viaţa total.


Gândirea pozitivă trebuie să ne caracterizeze pe toţi, adică mi se pare normal să mă bucur că este soare afară, să vreau să îl văd şi mâine, să mă bucur de o floare, că ne dorim să fim bine, să ne dorim să ne creştem copiii şi nepoţii, asta este într-adevăr o gândire pozitivă şi ne motivează pe toţi.

Oamenii mai reci au felul lor de fi, nu puterm interveni, dar în privinţa tulburărilor psihice, gândirea pozitivă e destul de greu de luat în calcul. O să vă dau exemplul depresiei. Gândirea pozitivă în depresie, fără o asociere medicamentoasă este practic imposibil de luat în discuţie, sau de recomandat. Tulburarea depresivă, depresia cum o ştie toată lumea, este o afecţiune care are o multitudine de cauze. De la neutrotransmiţători, cu perturbarea funcţionalităţii lor, la stresul care poate avea un rol neurotoxic şi cu moarte neuronală, la factori inflamatori, la factori genetici. În această situaţie, gândirea pozitivă nu poate acoperi tot ceea ce trăieşte omul respectiv şi nu poate lupta.


Pacientul care are depresie are o tristeţe, o lipsă de plăcere profună, nu îi mai face plăcere nimic din ceea ce era înainte, nu îi place să citească, să răsfoiască, se uită prin televizor nu la televizor, doreşte să stea în pat cu pătura în cap. Nu poate să se mobilizeze să îi facă copilului ce are nevoie. Într-o astfel de situaţie, pacientul vine şi solicită ajutor pentru insomnie. De obicei insomnia este vârful asibergului. Tratamentul este particularizat pentru pacient. Oricine poate să facă depresie. De la 18 ani, până la 80 (...) Tratarea depresiei ajută foarte bine toate celelalte afecţiuni, a spus Mirela Manea, medic primar psihiatrie.Stiri medicale despre rodii
16%
din necesarul cotidian de vitamina C al unui adult este furnizat de o jumatate de pahar cu suc de rodie (100ml).

De asemenea, acest fruct reprezinta o excelenta sursa de vitamina B, acid pantotenic, potasiu si polifenoli antioxidanti
.Rodiile previn malignizarea prostatei

Pomul care produce rodiile (Punica granatum) este originar din Persia (actualul Iran) si se cultiva de mii de ani in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si in zonele de pe malurile Mediteranei. La est de Marea Neagra exista cranguri in preajma unor asezari antice abandonate. Din pacate, in Romania, nu au notorietatea altor fructe, insa se incadreaza cu brio printre favoritele musulmanilor. Observand ca barbatii populatiilor arabe in discutie fac rarisim cancer de prostata, cateva echipe de specialisti din Marea Britanie au intuit ca exista o legatura intre acest aspect pozitiv si aportul mare de rodii.

Englezii au inceput asadar studiile de laborator si au aratat ca sucul extras din semintele de rodie administrat cobailor carora li se indusese, prin tehnici speciale, carcinom prostatic ducea la incetinirea considerabila a avansarii tumorilor maligne si chiar la remisii. Ulterior, experimentele preliminare pe voluntari avand maladia in diverse stadii evolutive au confirmat ca rodiile sunt eficiente si la om, reducand neoformatiunile si impiedicand metastazele. De asemenea, s-a dovedit fara dubiu ca extractul, baut consecvent, are rol profilactic in cancerul in cauza, amelioreaza problemele cardiovasculare, protejand arterele si reducand riscul de arterioscleroza.


Jumatate dintre romani iau energizante

Fovea International, companie specializata in cercetari de piata in industria farmaceutica, a efectuat un studiu care a relevat ca 55% dintre concetatenii nostri consuma suplimente alimentare pentru cresterea vitalitatii, iar 28% pentru potentarea imunitatii. De asemenea, 27% dintre respondenti au declarat ca iau multivitamine, 24% formule contra surmenajului, in timp ce 19% le prefera pe cele care sustin capacitatile cognitive. De mentionat ca produsele care se considera ca au un oarecare efect pozitiv asupra sanatatii fara a fi incadrate in categoria medicamentelor (vitamine, minerale, suplimente alimentare si nutrimente functionale) inregistreaza in tara noastra cele mai mari vanzari din randul OTC-urilor.


Pacientul, propriul donator de sange

Conform publicatiei Blood (jurnalul Societatii Americane de Hematologie), un grup de specialisti din Franta a intentionat sa dovedeasca faptul ca asa-numitele celule stem hematopoietice pot ajunge la maturitatea completa in corpul uman. Expertii au inoculat, in stadiul initial al experimentului, celule de acest gen rozatoarelor. In etapa urmatoare, folosind un donator voluntar, au creat in laborator un set de globule rosii din celule stem hematopoietice si i le-au injectat subiectului, pentru a estima longevitatea acestora. Dupa cinci zile, rata de supravietuire in corpul donatorului era intre 94 si 100%, iar dupa 26 de zile, intre 41 si 63%, comparativ cu media de 28 de zile, reprezentand jumatate din durata de viata a globulelor rosii naturale.

Experimentul a aratat ca viabilitatea celulelor cultivate este similara cu a celor naturale, sustinand posibilitatea ca acestea sa constituie nu peste multa vreme o varianta la transfuziile ce se practica in prezent, reducand pericolul complicatiilor grave sau al infectiilor.


Se va revizui programul oncologic national

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, atragea atentia, la mijlocul lui august, ca programul oncologic national pune accentul pe chimioterapie, in detrimentul radioterapiei, precizand ca, in aceasta luna, va fi finalizata o reevaluare destul de radicala in acest important domeniu medical.

„In prezent, la noi, radioterapia constituie o mare problema, numai aproximativ 25% dintre bolnavii care necesita acest gen de tratament il si primesc. Si asta in conditiile in care sunt patru ture, in loc de trei, cat ar fi normal. Aparatele necesare, atat din public, cat si din privat, sunt insuficiente. Numarul pacientilor este mult mai mare decat posibilitatile noastre de actiune. Trebuie sa ne dezvoltam capacitatile de tratament! Un grup de experti de la Autoritatea Internationala pentru Energie Nucleara din Viena a evaluat situatia din oncologie in tara noastra, urmand sa primim un raport pe baza caruia vom elabora un program national pentru oncologie care sa acopere, realmente, toate problemele...", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa pe tema proiectului pentru Legea Sanatatii.


Cicatrizare prin pulverizare

De curand, la Miami University (Oxford, Ohio, SUA) s-a desfasurat un studiu clinic revolutionar pentru domeniul dermatologiei. Din 228 de voluntari cu ulcere de staza ale membrelor inferioare in stadii avansate (cu leziuni deschise cronice), timp de trei luni, jumatate au fost tratati cu un amalgam celular (keratinocite si fibroblaste prelevate din tesuturi cutanate reziduale de la nou-nascuti), restul prin terapie tip placebo. In etapele de inlocuire a pansamentelor si schimbare a dresurilor de contentie, pacientilor din „grupul activ“ li s-a administrat, prin intermediul sprayurilor, amalgamul cicatrizant creat de savantii americani.

Concentratia cea mai mica (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecventa de aplicare medie de doua saptamani, s-a dovedit „formula castigatoare“, asigurand o reducere cu aproximativ 91% a marimii plagilor si o micsorare cu 21 de zile a perioadei de inchidere a ranilor.

Rezumand, cicatrizarea completa s-a constatat la 70% dintre subiectii ce au beneficiat de noul preparat realizat de Healthpoint Biotherapeutics, companie specializata in crearea de produse destinate ingrijirii pielii.

„Celulele fetale nu doar ca inlesnesc vindecarea, dar diminueaza notabil si riscul de recidiva. In plus, cicatrizarea mai rapida diminueaza disconfortul bolnavilor, care oricum trebuie sa poarte, fie vara, fie iarna, 24 de ore din 24, ciorapi de compresie. Totodata, cheltuielile medicale destul de importante pe care le presupune terapia ulcerelor de piele cronice pot fi la randu-le micsorate!“, afirma medicul Robert S. Kirsner, coordonatorul experimentului. Pretul sprayului nu a fost deocamdata comunicat presei, dar, indiferent de acesta, cel mai important aspect este ca se realizeaza profilaxia patologiilor subadiacente, prin scaderea riscului redeclansarii maladiei.


Ultimele articole din categoria: Stiri medicale
Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa