Stiri medicale

 
Stiri medicale despre rodii
16%
din necesarul cotidian de vitamina C al unui adult este furnizat de o jumatate de pahar cu suc de rodie (100ml).

De asemenea, acest fruct reprezinta o excelenta sursa de vitamina B, acid pantotenic, potasiu si polifenoli antioxidanti
.



Rodiile previn malignizarea prostatei

Pomul care produce rodiile (Punica granatum) este originar din Persia (actualul Iran) si se cultiva de mii de ani in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si in zonele de pe malurile Mediteranei. La est de Marea Neagra exista cranguri in preajma unor asezari antice abandonate. Din pacate, in Romania, nu au notorietatea altor fructe, insa se incadreaza cu brio printre favoritele musulmanilor. Observand ca barbatii populatiilor arabe in discutie fac rarisim cancer de prostata, cateva echipe de specialisti din Marea Britanie au intuit ca exista o legatura intre acest aspect pozitiv si aportul mare de rodii.

Englezii au inceput asadar studiile de laborator si au aratat ca sucul extras din semintele de rodie administrat cobailor carora li se indusese, prin tehnici speciale, carcinom prostatic ducea la incetinirea considerabila a avansarii tumorilor maligne si chiar la remisii. Ulterior, experimentele preliminare pe voluntari avand maladia in diverse stadii evolutive au confirmat ca rodiile sunt eficiente si la om, reducand neoformatiunile si impiedicand metastazele. De asemenea, s-a dovedit fara dubiu ca extractul, baut consecvent, are rol profilactic in cancerul in cauza, amelioreaza problemele cardiovasculare, protejand arterele si reducand riscul de arterioscleroza.


Jumatate dintre romani iau energizante

Fovea International, companie specializata in cercetari de piata in industria farmaceutica, a efectuat un studiu care a relevat ca 55% dintre concetatenii nostri consuma suplimente alimentare pentru cresterea vitalitatii, iar 28% pentru potentarea imunitatii. De asemenea, 27% dintre respondenti au declarat ca iau multivitamine, 24% formule contra surmenajului, in timp ce 19% le prefera pe cele care sustin capacitatile cognitive. De mentionat ca produsele care se considera ca au un oarecare efect pozitiv asupra sanatatii fara a fi incadrate in categoria medicamentelor (vitamine, minerale, suplimente alimentare si nutrimente functionale) inregistreaza in tara noastra cele mai mari vanzari din randul OTC-urilor.


Pacientul, propriul donator de sange

Conform publicatiei Blood (jurnalul Societatii Americane de Hematologie), un grup de specialisti din Franta a intentionat sa dovedeasca faptul ca asa-numitele celule stem hematopoietice pot ajunge la maturitatea completa in corpul uman. Expertii au inoculat, in stadiul initial al experimentului, celule de acest gen rozatoarelor. In etapa urmatoare, folosind un donator voluntar, au creat in laborator un set de globule rosii din celule stem hematopoietice si i le-au injectat subiectului, pentru a estima longevitatea acestora. Dupa cinci zile, rata de supravietuire in corpul donatorului era intre 94 si 100%, iar dupa 26 de zile, intre 41 si 63%, comparativ cu media de 28 de zile, reprezentand jumatate din durata de viata a globulelor rosii naturale.

Experimentul a aratat ca viabilitatea celulelor cultivate este similara cu a celor naturale, sustinand posibilitatea ca acestea sa constituie nu peste multa vreme o varianta la transfuziile ce se practica in prezent, reducand pericolul complicatiilor grave sau al infectiilor.


Se va revizui programul oncologic national

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, atragea atentia, la mijlocul lui august, ca programul oncologic national pune accentul pe chimioterapie, in detrimentul radioterapiei, precizand ca, in aceasta luna, va fi finalizata o reevaluare destul de radicala in acest important domeniu medical.

„In prezent, la noi, radioterapia constituie o mare problema, numai aproximativ 25% dintre bolnavii care necesita acest gen de tratament il si primesc. Si asta in conditiile in care sunt patru ture, in loc de trei, cat ar fi normal. Aparatele necesare, atat din public, cat si din privat, sunt insuficiente. Numarul pacientilor este mult mai mare decat posibilitatile noastre de actiune. Trebuie sa ne dezvoltam capacitatile de tratament! Un grup de experti de la Autoritatea Internationala pentru Energie Nucleara din Viena a evaluat situatia din oncologie in tara noastra, urmand sa primim un raport pe baza caruia vom elabora un program national pentru oncologie care sa acopere, realmente, toate problemele...", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa pe tema proiectului pentru Legea Sanatatii.


Cicatrizare prin pulverizare

De curand, la Miami University (Oxford, Ohio, SUA) s-a desfasurat un studiu clinic revolutionar pentru domeniul dermatologiei. Din 228 de voluntari cu ulcere de staza ale membrelor inferioare in stadii avansate (cu leziuni deschise cronice), timp de trei luni, jumatate au fost tratati cu un amalgam celular (keratinocite si fibroblaste prelevate din tesuturi cutanate reziduale de la nou-nascuti), restul prin terapie tip placebo. In etapele de inlocuire a pansamentelor si schimbare a dresurilor de contentie, pacientilor din „grupul activ“ li s-a administrat, prin intermediul sprayurilor, amalgamul cicatrizant creat de savantii americani.

Concentratia cea mai mica (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecventa de aplicare medie de doua saptamani, s-a dovedit „formula castigatoare“, asigurand o reducere cu aproximativ 91% a marimii plagilor si o micsorare cu 21 de zile a perioadei de inchidere a ranilor.

Rezumand, cicatrizarea completa s-a constatat la 70% dintre subiectii ce au beneficiat de noul preparat realizat de Healthpoint Biotherapeutics, companie specializata in crearea de produse destinate ingrijirii pielii.

„Celulele fetale nu doar ca inlesnesc vindecarea, dar diminueaza notabil si riscul de recidiva. In plus, cicatrizarea mai rapida diminueaza disconfortul bolnavilor, care oricum trebuie sa poarte, fie vara, fie iarna, 24 de ore din 24, ciorapi de compresie. Totodata, cheltuielile medicale destul de importante pe care le presupune terapia ulcerelor de piele cronice pot fi la randu-le micsorate!“, afirma medicul Robert S. Kirsner, coordonatorul experimentului. Pretul sprayului nu a fost deocamdata comunicat presei, dar, indiferent de acesta, cel mai important aspect este ca se realizeaza profilaxia patologiilor subadiacente, prin scaderea riscului redeclansarii maladiei.


Ultimele articole din categoria: Stiri medicale




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa