Stiri medicale

 

Starea de urgență a fost aplicata din 16 martie. Lista completă a măsurilor luate de autorități și textul decretului


Starea de urgență a fost aplicata din 16 martie. Lista completă a măsurilor luate de autorități și textul decretului

Așa cum a anunțat sâmbătă, cu ocazia învestirii noului Guvern, președintele a decretat în urmă cu câteva momente stare de urgență în România pentru o perioadă de 30 zile. Starea de urgență presupune luarea unor măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în anumite zone. Cei care nu vor respecta măsurile impuse riscă amenzi maxime de 5.000 de lei, dacă sunt persoane fizice, și 70.000 lei, dacă sunt persoane juridice. Concret, măsurile cuprinse în decretul prezidențial privind starea de urgență (textul complet, mai jos) sunt:

1. Școlile vor fi închise pe toată perioada stării de urgență - toate unitățile de învățământ preuniversitare și universitare.

2. Posibila plafonare a unor prețuri pentru a limita povara financiară: dacă va fi nevoie, se pot limita prețurile la servicii de utilități publice (apă, gaze, electricitate, salubritate etc.), la medicamente și aparatură medicală, alimente de strictă necesitate ori carburanți, în limita prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență.

3. Toate persoanele din România care se infectează cu coronavirus vor fi tratate din banii statului, chiar și cei neasigurați la stat. Serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de sănătate și fără termen de raportare în trei zile lucrătoare de la data acordării serviciilor.

4. Activitatea judiciară va mai funcționa doar în cazurile de urgență deosebită. Aceste cazuri vor fi stabilite de către Curtea Supremă, colegiile de conducere ale curților de apel etc. Termene mai scurte date în procese, de pe o zi pe alta sau chiar în aceeași zi. Ședințe de judecată prin videoconferință.

5. Inspecția Muncii nu va face controale la firme, cu unele excepții: controalele dispuse de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cele necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.
Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare, iar angajații vor beneficia de protecție socială. Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.

6. Salariații din acele sectoare de activitate care nu pot beneficia de legea cu liberele pentru a sta acasă cu copiii mici vor beneficia de majorări salariale (armata, de pildă).

7. Sprijin pentru cei aflați în izolare la domiciliu, de la autoritățile locale.

8. Nu mai este necesară deplasarea la sediile instituțiilor pentru depunerea cererilor pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale - totul se poate depune online.

9. Achiziția directă a materialelor sanitare (fără procedurile de achiziție publică ce presupun perioade lungi de timp). Personalul medical necesar va putea fi angajat fără procedurile de concurs.

10. Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență.

11. Păstrarea stimulentelor de inserție: persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție, în situația pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.
12. Certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap și atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protecția copilului, precum și certificatele de încadrare în grad și tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată, își prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgență.

13. Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit decretului privind starea de urgență.

14. Suspendarea executărilor silite, cu excepții: Activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită.

15. Guvernul României efectuează, în regim de urgență, rectificarea bugetară, în vederea asigurării resurselor financiare necesare.
"Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4) (sunt detaliate mai jos - n.red.):

-libera circulație;
-reptul la viață intimă, familială și privată;
-inviolabilitatea domiciliului;
-dreptul la învățătură;
-libertatea întrunirilor;
-dreptul de proprietate privată;
-dreptul la grevă;
-libertatea economică", scrie în decretul privind starea de urgență.


Măsurile de urgență cu aplicabilitate graduală se dispun, pe baza următoarelor criterii:

-intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19;
-frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică;
-numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar;
-capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație;
-capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică;
-măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României;
-capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină;
-apariția altor situații de urgență.

Sursa: avocat.net


Alertă în politică! Starea de sănătate a senatorului Vergil Chițac s-a agravat


Alertă în politică! Starea de sănătate a senatorului Vergil Chițac s-a agravat

Starea de sănătate a senatorului PNL, Vergil Chiţac, confirmat cu coronavirus la sfârşitul săptămânii trecute s-a înrăutățit, fapt confirmat şi de fiica sa.

Între timp, pe numele lui procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Acesta va rămâne la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Senatorul este suspectat că a îmbolnăvit mai multe persoane, după ce s-ar fi întâlnit cu mai multe persoane după ce a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu COVID-19.

Dosar penal pentru Vergil Chiţac
Parchetul General s-a autosesizat în cazul senatorului Vergil Chiţac. Pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal privind zădărnicirea combaterii bolilor după ce s-a întâlnit cu mai multe persoane, deşi a luat contact cu un caz confirmat de infectare cu COVID-19, notează antena3.


Casa de Asigurari de Sanatate impune noi reguli, pe perioada starii de urgenta. Iata ce se schimba


Casa de Asigurari de Sanatate impune noi reguli, pe perioada starii de urgenta. Iata ce se schimba

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, luni seara, o serie de modificari referitoare la acordarea serviciilor medicale si tratamentelor pe perioada starii de urgenta.

Potrivit CNAS, pe perioada starii de urgenta, vor fi aplicate o serie de modificari ale prevederilor legale referitoare la modul de acordare si decontare a serviciilor medicale si farmaceutice.

Astfel:

a) serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 si complicatiile acestora se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei si se suporta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS);
b) serviciile medicale si medicamentele pot fi acordate si validate si fara semnarea cu cardul national de asigurari sociale de sanatate si fara termen de raportare in 3 zile lucratoare de la data acordarii serviciilor;

c) decontarea pentru unitatile sanitare cu paturi aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate a sumelor contractate si decontate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau din bugetul Ministerului Sanatatii, indiferent de numarul de cazuri realizate sau dupa caz la nivelul activitatii efectiv realizate, in conditiile in care aceasta depaseste nivelul contractat;

d) decontarea serviciilor medicale in unitatile sanitare din asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinica la nivelul activitatii efectiv realizate, cu maximum 8 consultatii/ora;

e) prescrierea de medicamente de catre medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restrictionate din Lista de medicamente, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacientii cronici.

De asemenea, CNAS are in vedere ca in perioada imediat urmatoare sa aplice o serie de masuri care sa faciliteze accesul bolnavilor la tratamente.
Astfel, pentru pacientii cu boli cronice cu tratament stabilizat, medicii de familie vor putea elibera prescriptie medicala fara a mai fi necesara o noua reevaluare la medicul specialist in aceasta perioada.

"Pentru pacientii cu boli cronice aflati in tratament cu medicamente care in mod normal sunt prescrise de catre medicii specialisti, inclusiv pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum si cost-volum-rezultat ce se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis, in baza documentelor medicale (bilet de iesire din spital, scrisoare medicala) si/sau a confirmarii inregistrarii formularului specific de prescriere, in aceasta perioada medicul de familie va putea emite prescriptie cu aceste medicamente", a transmis CNAS.

Potrivit sursei citate, se vor suspenda temporar limitarile de prescriere prevazute in HG 720/2008 si in protocoalele terapeutice.

Exceptie fac medicamentele utilizate in cadrul Programelor Nationale de Sanatate (PNS) curative, care se elibereaza exclusiv prin farmaciile cu circuit inchis ale unitatilor sanitare cu paturi.
Pentru pacientii care necesita deplasarea in unitatile sanitare pentru continuarea tratamentelor in cadrul PNS curative mai sus mentionate, masurile instituite in unitatile sanitare asigura circuite speciale pentru acestia, cu interactiune limitata cu alte persoane - personal medical sau pacienti.

Medicamentele ce fac obiectul limitarilor de prescriere prevazute in protocoalele terapeutice pot fi consultate in dinamica pe site-ul CNAS, in sectiunea "Informatii pentru furnizori - medicamente - protocoale terapeutice".

"In mod particular, informam pacientii cu afectiuni oncologice, cu amiotrofie musculara spinala sau cu alte boli rare care au inceput tratamentul specific ca trebuie facute toate eforturile pentru continuarea tratamentului, deoarece intreruperea terapiei anuleaza efectele terapeutice obtinute pana in prezent, cu implicatii asupra starii de sanatate a pacientului", a mai transmis CNAS.


Stiri medicale despre rodii
16%
din necesarul cotidian de vitamina C al unui adult este furnizat de o jumatate de pahar cu suc de rodie (100ml).

De asemenea, acest fruct reprezinta o excelenta sursa de vitamina B, acid pantotenic, potasiu si polifenoli antioxidanti
.Rodiile previn malignizarea prostatei

Pomul care produce rodiile (Punica granatum) este originar din Persia (actualul Iran) si se cultiva de mii de ani in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si in zonele de pe malurile Mediteranei. La est de Marea Neagra exista cranguri in preajma unor asezari antice abandonate. Din pacate, in Romania, nu au notorietatea altor fructe, insa se incadreaza cu brio printre favoritele musulmanilor. Observand ca barbatii populatiilor arabe in discutie fac rarisim cancer de prostata, cateva echipe de specialisti din Marea Britanie au intuit ca exista o legatura intre acest aspect pozitiv si aportul mare de rodii.

Englezii au inceput asadar studiile de laborator si au aratat ca sucul extras din semintele de rodie administrat cobailor carora li se indusese, prin tehnici speciale, carcinom prostatic ducea la incetinirea considerabila a avansarii tumorilor maligne si chiar la remisii. Ulterior, experimentele preliminare pe voluntari avand maladia in diverse stadii evolutive au confirmat ca rodiile sunt eficiente si la om, reducand neoformatiunile si impiedicand metastazele. De asemenea, s-a dovedit fara dubiu ca extractul, baut consecvent, are rol profilactic in cancerul in cauza, amelioreaza problemele cardiovasculare, protejand arterele si reducand riscul de arterioscleroza.


Jumatate dintre romani iau energizante

Fovea International, companie specializata in cercetari de piata in industria farmaceutica, a efectuat un studiu care a relevat ca 55% dintre concetatenii nostri consuma suplimente alimentare pentru cresterea vitalitatii, iar 28% pentru potentarea imunitatii. De asemenea, 27% dintre respondenti au declarat ca iau multivitamine, 24% formule contra surmenajului, in timp ce 19% le prefera pe cele care sustin capacitatile cognitive. De mentionat ca produsele care se considera ca au un oarecare efect pozitiv asupra sanatatii fara a fi incadrate in categoria medicamentelor (vitamine, minerale, suplimente alimentare si nutrimente functionale) inregistreaza in tara noastra cele mai mari vanzari din randul OTC-urilor.


Pacientul, propriul donator de sange

Conform publicatiei Blood (jurnalul Societatii Americane de Hematologie), un grup de specialisti din Franta a intentionat sa dovedeasca faptul ca asa-numitele celule stem hematopoietice pot ajunge la maturitatea completa in corpul uman. Expertii au inoculat, in stadiul initial al experimentului, celule de acest gen rozatoarelor. In etapa urmatoare, folosind un donator voluntar, au creat in laborator un set de globule rosii din celule stem hematopoietice si i le-au injectat subiectului, pentru a estima longevitatea acestora. Dupa cinci zile, rata de supravietuire in corpul donatorului era intre 94 si 100%, iar dupa 26 de zile, intre 41 si 63%, comparativ cu media de 28 de zile, reprezentand jumatate din durata de viata a globulelor rosii naturale.

Experimentul a aratat ca viabilitatea celulelor cultivate este similara cu a celor naturale, sustinand posibilitatea ca acestea sa constituie nu peste multa vreme o varianta la transfuziile ce se practica in prezent, reducand pericolul complicatiilor grave sau al infectiilor.


Se va revizui programul oncologic national

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, atragea atentia, la mijlocul lui august, ca programul oncologic national pune accentul pe chimioterapie, in detrimentul radioterapiei, precizand ca, in aceasta luna, va fi finalizata o reevaluare destul de radicala in acest important domeniu medical.

„In prezent, la noi, radioterapia constituie o mare problema, numai aproximativ 25% dintre bolnavii care necesita acest gen de tratament il si primesc. Si asta in conditiile in care sunt patru ture, in loc de trei, cat ar fi normal. Aparatele necesare, atat din public, cat si din privat, sunt insuficiente. Numarul pacientilor este mult mai mare decat posibilitatile noastre de actiune. Trebuie sa ne dezvoltam capacitatile de tratament! Un grup de experti de la Autoritatea Internationala pentru Energie Nucleara din Viena a evaluat situatia din oncologie in tara noastra, urmand sa primim un raport pe baza caruia vom elabora un program national pentru oncologie care sa acopere, realmente, toate problemele...", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa pe tema proiectului pentru Legea Sanatatii.


Cicatrizare prin pulverizare

De curand, la Miami University (Oxford, Ohio, SUA) s-a desfasurat un studiu clinic revolutionar pentru domeniul dermatologiei. Din 228 de voluntari cu ulcere de staza ale membrelor inferioare in stadii avansate (cu leziuni deschise cronice), timp de trei luni, jumatate au fost tratati cu un amalgam celular (keratinocite si fibroblaste prelevate din tesuturi cutanate reziduale de la nou-nascuti), restul prin terapie tip placebo. In etapele de inlocuire a pansamentelor si schimbare a dresurilor de contentie, pacientilor din „grupul activ“ li s-a administrat, prin intermediul sprayurilor, amalgamul cicatrizant creat de savantii americani.

Concentratia cea mai mica (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecventa de aplicare medie de doua saptamani, s-a dovedit „formula castigatoare“, asigurand o reducere cu aproximativ 91% a marimii plagilor si o micsorare cu 21 de zile a perioadei de inchidere a ranilor.

Rezumand, cicatrizarea completa s-a constatat la 70% dintre subiectii ce au beneficiat de noul preparat realizat de Healthpoint Biotherapeutics, companie specializata in crearea de produse destinate ingrijirii pielii.

„Celulele fetale nu doar ca inlesnesc vindecarea, dar diminueaza notabil si riscul de recidiva. In plus, cicatrizarea mai rapida diminueaza disconfortul bolnavilor, care oricum trebuie sa poarte, fie vara, fie iarna, 24 de ore din 24, ciorapi de compresie. Totodata, cheltuielile medicale destul de importante pe care le presupune terapia ulcerelor de piele cronice pot fi la randu-le micsorate!“, afirma medicul Robert S. Kirsner, coordonatorul experimentului. Pretul sprayului nu a fost deocamdata comunicat presei, dar, indiferent de acesta, cel mai important aspect este ca se realizeaza profilaxia patologiilor subadiacente, prin scaderea riscului redeclansarii maladiei.


Ultimele articole din categoria: Stiri medicale
Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa