Tarhonul: calitati terapeutice, tratamente si remedii naturiste

 
Tarhonul: calitati terapeutice, tratamente si remedii naturiste

Cu multa vreme in urma, slavii au adus tarhonul si pe meleagurile noastre, din nordul indepartat al Asiei. Frunzele sale se folosesc atat in bucatarie, pentru condimentarea ciorbelor si fripturilor, cat si in scop curativ, indeosebi pentru tratarea afectiunilor din sfera digestiva. Cum puteti profita de valoarea terapeutica a tarhonului, aflati in continuare.

Leac util in caz de dischinezie biliara

Peste o lingurita de frunze uscate (sau doua lingurite de frunze proaspete) se toarna o cana de apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 20 de minute. Se strecoara si se bea ceaiul fierbinte, pe stomacul gol. In colecistita cronica, este mai bun maceratul: in loc de apa oparita se foloseste cea rece, pastrandu-se aceleasi cantitati, si se lasa la temperatura camerei vreme de patru ore. (Valeria O., Medias)


Un ajutor nepretuit in caz de dislipidemie

Timp de trei luni de zile, cu un sfert de ceas inainte de fiecare masa, mancam cate patru frunzulite de tarhon mature, proaspete, pe care le mestecam foarte bine inainte de a le inghiti. Cand mi-am refacut analizele, acestea au demonstrat eficienta remediului vegetal, nivelul colesterolului fiind mult mai aproape de cel normal fata de inainte. (Dan G., Vaslui)


Calmant sigur pentru migrene

Doua maini de frunze proaspete de tarhon se pun intr-un borcan si se acopera cu spirt indoit cu apa. Se astupa si se lasa la macerat zece zile. Se filtreaza apoi si se pune in sticlute. La nevoie, se maseaza cu acest preparat ceafa, fruntea si tamplele. (Paula D., Bucuresti)


Aliatul stomacului sanatos

Se opareste o lingurita de planta maruntita cu 300 ml apa clocotita. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana de ceai dupa fiecare masa. De asemenea, ajuta foarte mult sa presarati pe tot ce mancati putin tarhon tocat. Este o planta aromata care se gaseste in orice plafar si are un gust nemaipomenit de bun.

Tot din tarhon, noi mai preparam un lichior foarte util in calmarea colicilor intestinale. Se face un sirop din 200 g zahar si o jumatate de litru de apa. Dupa ce se raceste, se adauga o jumatate de litru de alcool de 45°. In amestec se pune apoi un pumn de frunze si tulpini de tarhon si se lasa la macerat 45 de zile. In criza, se consuma cate un paharel de lichior. (Ionela I., Brasov)


Corectati tulburarile de crestere

De mai multe ori pe an, vreo trei ani la rand, i-am dat copilei, inainte de fiecare masa, cate trei lingurite de suc din frunze proaspete. Cand nu aveam la dispozitie planta verde, foloseam maceratul din tarhon uscat: peste zece linguri de materie vegetala bine maruntita se pun 40 de linguri de otet de mere si miere. Se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se administreaza cinci lingurite din acest otet medicinal inainte de fiecare masa. (Alexandra T., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: gradina.acasa.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa