Adolescenta

 
Informatii despre copilarie, pubertate, adolescenta
Una din caracteristicile fiintei umane este timpul lung necesar proceselor de crestere si dezvoltare. De la nastere pana la maturizarea organismului si implinirea conditiilor in care individul se poate intretine singur trec in medie 18—20 de ani. In evolutia perioadei de crestere si dezvoltare, deci pe parcursul celor 18 ani, se disting etape succesive cu mari deosebiri morfologice si functionale. Aceasta situatie nu scindeaza unitatea evolutiei. Nici o etapa nu este mai importanta decat alta; fiecare etapa este consecinta celei anterioare si o pregateste pe cea viitoare.

Unul din factorii care influenteaza in mod semnificativ cresterea si dezvoltarea copilului este mediul social in care traieste copilul. Cu cat copilul este mai mic cu atat influenta mediului in care traieste este mai mare. In primii ani de viata, relatia copil — mediul social este o relatie de dependenta; in continuare influentele mediului social asupra copilului sunt puternice, situatia de dependenta se atenueaza. Copilul primeste de la societate (respectiv de la parinti si strabuni) pe langa ocrotirea fiintei sale biologice si mesaje culturale si spirituale, limba, obiceiurile, conceptiile despre lume si viata.

Amprenta mediului social este atat de importanta pe toate coordonatele manifestarii fiintei umane (biologica, psiho-mentala, spirituala) incat, in sociologia moderna, se vorbeste de a doua ereditate — ereditatea socio-culturala. Daca zestrea socio-culturala poate fi pusa in conditii de egalitate cu zestrea ereditara biologica, o relatie atat de importanta intre copil si mediul social in care se dezvolta nu poate fi lasata la voia intamplarii. Foarte de timpuriu societatea si-a dat seama de acest lucru.

Elemente de cultura traditionala au contribuit permanent la adaptarea si echilibrul individului in mediul social din care face parte.

Societatea contemporana a preluat si imbunatatit permanent conditiile acestor relatii, adaugand la factorii traditionali, achizitiile stiintifice ale lumii moderne. Una din formele prin care societatea contemporana isi manifesta grija. Fata de problemele cresterii si dezvoltarii copilului este si informarea si educatia sanitara. Pe aceasta cale, ajung la nivelul maselor largi informatiile stiintifice corecte, in concordanta cu stadiul de dezvoltare al societatii, cu ceea ce societatea poate sa ofere si ce este necesar pentru o buna adaptare a individului in lumea contemporana.

Daca pentru etapele copilariei, informarea si educatia sanitara se adreseaza exclusiv adultilor (parinti, cadre sanitare etc), mizand astfel pe conditii egale de prezentare si receptare, la pubertate si adolescenta in formarea si educatia sanitara intereseaza in egala masura adolescentii si parintii.

A gasi o forma de adresabilitate care sa capteze interesul si increderea adolescentilor ni se pare un ideal greu de atins.

Tot un ideal ramane si „conditia de a se cunoaste pe ei insisi“, conditie etern umana si subiect de reflectie.


Ultimele articole din categoria: Adolescenta





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa