Botriomicoza (actinofitoza) stafilococica: cauze, simptome, tratament

 
Fara imagine

Este o granulomatoza reactiva de origine infectioasa stafilococica, cu evolutie cronica. Uneori a fost izolat si b. piocianic in cultura pura. Afectiunea este relativ rara si majoritatea cazurilor au fost observate la copilul de varsta prescolara si scolara.

Prin examenul histologic, se pot pune in evidenta gramezi de coci, sub forma de graunti, care evoca pe aceia din actinomicoza. In jurul acestora, se constata un infiltrat granulomatos, continand si celule gigante de corpi straini.

Semnele clinice constau in abcese care se extind si se deschid prin mai multe orificii grupate, asemanator celor observate intr-o actinomicoza. Dupa o evolutie de mai multe saptamani sau luni, se ajunge la vindecare prin cicatrice atrofice. In unele cazuri, se pot produce embolii septice cu abcese si fistule multiple, la nivelul unor viscere (plaman, ficat). Exceptand aceste forme viscerale, in care prognosticul este rezervat, evolutia este favorabila.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice adecvate si, eventual, exereza chirurgicala in formele cu evolutie cronica recidivanta.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa