Eriteme (eruptii) scarlatiniforme

 
Fara imagine

Sunt atribuite intre alte cauze exotoxinei streptococului hemolitic ce produce scarlatina si, mai rar, unor medicamente care, in baza unei vechi conceptii apartinand lui Milian, ar avea o actiune indirecta, favorizand un biotropism al streptococului existand intr-un focar criptic (de ex.: amigdalian).

Debutul este acut, eruptia scarlatiniforma fiind de obicei generalizata (eritrodermie acuta), uneori partiala (de ex.: palmo-plantara). Eruptia se poate insoti de simptome subiective: senzatie de arsura, mai rar de un usor prurit. Febra si alte semne de atingere sistemica sunt, de obicei, prezente.

In aproximativ 15—20 zile, se ajunge la resorbtia spontana, urmata de descuamatie lamelara. In formele mai severe se produce si o cadere a unghiilor si parului. Recidive sunt posibile. Nu exista enantem, ca in scarlatina.

Mai rar, stafilococul poate fi la originea unui eritem scarlatiniform (scarlatina stafilococica). Se manifesta printr-un eritem difuz de aspect scarlatiniform, care se deosebeste de o scarlatina adevarata, aparand ca o complicatie sau insotind unele infectii stafilococice, dupa o incubatie de 3—5 zile si se datoreaza unei toxine eritrogenice elaborata de stafilococul piogen, deosebita de eritrotoxina streptococica.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa