Foliculita acuta superficiala: cauze, simptome, tratament

 
Informatii despre foliculita acuta superficiala

Foliculita acuta superficiala este produsa de stafilococul piogen si se manifesta sub forma unor mici pustule foliculare, cu evolutie obisnuit acuta, diseminate razlet pe anumite regiuni, alteori sub forma de eruptii mai dense. Pot aparea in orice regiune a corpului, atat in pielea paroasa, cat si pe pielea glabra. Se intalneste frecvent la copii mai mari — de varsta prescolara — cu localizare obisnuita pe extremitati si, mai ales, in pielea capului. Caldura si umiditatea (uneori compresele umede), maceratia tegumentelor prin transpiratie, urina sau secretii patologice (fistule, plagi infectate), iritatiile repetate, lipsa de igiena si ungerea pielii capului cu uleiuri minerale sau pomezi, sunt factori care favorizeaza aparitia foliculitelor superficiale, printr-un mecanism de reactivare a stafilococului, prezent in stare latenta in ostiul folicular.

Pustulele se usuca, de regula, in 7—10 zile, dar adesea altele noi reapar, conducand la o evolutie cronica sau cu remisiuni tranzitorii, cu caracter recidivant. In astfel de cazuri, evolutia se poate face spre furuncule sau spre forme particulare de foliculita, cand este vorba de pielea din regiunile paroase ale corpului, unde se pot instala sicozisul sau foliculita decalvanta, ducand in pielea capului la alopecie in placi, cu caracter definitiv, de aspectul pseudopeladei.

Tratament. In formele extinse si recidivante, se pot administra antibiotice (Eritromicina, Ampicilina), gamaglobuline si vaccinuri (stock-vaccin, autovaccin sau Polidin). Tratamentul local consta in igiena riguroasa privind tegumentele si lenjeria, bai cu solutii antiseptice (permanganat de potasiu slabe sau sulfat de Cu si sulfat de Zn 1 g, pentru o baie), repetate zilnic sau la 2 zile. Se vor face atingeri cu solutii diluate de Rivanol, fenilborat de mercur (Fenosept) 1/3 in apa, violet de gentiana 1% etc.

Se mai pot utiliza mixturi in care vor fi incorporate antibiotice (Cloramfenicol 1—2%) sau sulfat de Cu si sulfat de Zn 0,03—0,05%) sau solutii cu acid salicilic si iod metaloidic 1,50%, in aplicatii zilnice sau bicotidiene.

Foto: eyanna.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa