Impetigo bulos: cauze, simptome, diagnostic

 
Informatii despre impetigoul bulos

Etiopatogenie

Este produs de stafilococul piogen (auriu) in special de fag tip 71; caracterul bulos, pemfigoid, se datoreaza, pe de o parte virulentei particulare a germenului, pe de alta fragilitatii epidermului nou-nascutului, slabei suduri dermoepidermice. Mai joaca un rol, foarte probabil, si alti factori care diminueaza rezistenta copilului, afectiunea fiind observata mai frecvent la prematuri, subnutriti sau la cei cu o proasta igiena corporala si vestimentara. Astfel se explica de ce, inainte vreme, aparea sub forma de adevarate epidemii in crese, fiind cunoscut si sub numele de „pemfigus epidemic al nou-nascutului“; un rol in transmiterea infectiei il aveau ingrijitoarele sau personalul medical, nou-nascutii avand tegumentele inca slab colonizate cu stafilococ. Astazi, datorita posibilitatilor evoluate de ingrijire a micilor pensionari, astfel de „epidemii“ sunt o raritate, cazurile izolate putand fi rapid rezolvate cu ajutorul antibioticelor.


Simptomatologie

Debutul este brusc, marcat prin aparitia de bule mari cu diametrul de 1—3 cm, continand initial un lichid seros clar, care insa foarte curand devine tulbure-purulent. Leziunile, avand un caracter eruptiv, se localizeaza ubicvitar, fara a avea sedii elective.

Bulele, frecvent inconjurate de un halou rosu, inflamator, persista cateva zile, extinzandu-se in suprafata, dupa care se rup. Suprafata eroziva se acopera de cruste brune. Vindecarea se produce prin caderea crustei si aparitia unui chenar scuamos la periferie. In urma leziunilor buloase disparute, ramane o suprafata de culoare roza-rosietica, care dispare, treptat. Uneori, evolutia prin periferie ia un aspect circinat, cu resorbtie la centru.

In cele mai multe cazuri, evolutia decurge spre vindecare in 10—15 zile. In unele cazuri, pot surveni insa complicatii, ca atingerea mucoasei bucale si conjunctivale; la nivelul unghiilor si in jurul lor produce perionixisuri, care se pot temporiza. La copiii avand si o miliarie, impetigoul se asociaza cu abcese ale glandelor sudoripare. In unele cazuri, pot surveni si complicatii foarte grave, ca abcese pulmonare sau bronhopneumonii cu stafilococ, producand moartea, daca nu se intervine precoce prin administrarea de antibiotice active si in doze mari. Cazurile complicate, cu evolutie prelungita a infectiei sau cu recidive, duc frecvent la aparitia unei glomerulonefrite.


Histologie

Bula este situata sub stratul cornos; ea contine polinucleare in numar mare si coci grampozitivi. In dermul subiacent, se observa un infiltrat inflamator, iar in epidermul malpighian — spongioza si usoara exocitoza.


Diagnosticul diferential se face cu:

a) pemfigusul sifilitic, in care leziunile se localizeaza electiv pe palme si plante, coexistand cu alte semne de lues;

b) epidermoliza buloasa, in care bulele apar pe locul si in urma traumatismelor;

c) dermatita Duhring-Brocq, sau pemfigoidul infantil, acestea avand leziuni poliforme si o evolutie cronica.

Foto: blog.superbona.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa