Perionixisul microbian: cauze, simptome, tratament

 
Perionixisul microbian: cauze, simptome, tratament

Perionixisul microbian este mai rar intalnit la copil decat acela produs de Candida, se caracterizeaza printr-o inflamatie a repliului periunghial, insotindu-se si de modificari variabile ale lamei unghiei.


Etiopatogenie

Germenul comun care se izoleaza din puroiul ce insoteste procesul inflamator este stafilococul auriu sau alb, dar in formele prelungite, cronice au fost izolati si alti germeni „oportunisti“ sau care au suprainfectat perionixisul: streptococul, Pseudomonas aeruginosa, germeni coliformi, Proteus vulgaris. In unele cazuri, infectia poate fi mixta: candidozica si microbiana.


Simptomatologie

Debutul este favorizat de un traumatism local, frecvent la copil, sau de suptul degetului care se intalneste ca obicei, persistand luni sau ani de zile la unii copii mici.

Simptomatologia variaza in functie de forma sau stadiul evolutiv. In formele comune, avand de obicei o alura subacut-cronica, repliul periunghial este rosu, usor tumefiat, sensibil, dureros si la presiune lasa sa se exteriorizeze o picatura mica de secretie purulenta galbuie, cremoasa.

Evolutia cronica poate fi insa intretaiata de puseuri acute, cu reactie inflamatorie insotita de edem, uneori de o bula (turniola) si dureri accentuate, putand conduce la un adevarat panaritiu prin extinderea procesului supurativ la pulpa degetului. O flictena periunghiala poate surveni si in cursul unui impetigo streptococic „turniola streptococica“ (Sabouraud).

Pot fi atinse unul, cel mai adesea degetul mare, sau mai multe, cum se intampla in perionixisurile cronice cu Candida sau cu stafilococ.

Leziunile unghiale ce pot aparea se datoreaza patrunderii organismelor microbiene sau Candidei in keratina de la baza unghiei si cea care acopera fata interna a repliului periunghial. Ele constau in depresiuni transversale, mai rar striuri longitudinale, ale lamei unghiale, cu sau fara godeuri. In cazurile in care se asociaza si bacilul piocianic, unghia poate sa capete un reflex brun.


Tratament

In formele acute sau cu atingere a mai multor degete, tratamentul poate fi inceput prin administrarea de antibiotice cu actiune asupra stafilococului, respectiv asupra streptococului. El va fi insa in special local, constand in bai caldute cu solutii slabe de permanganat de potasiu (pateaza unghia), sau de fenilborat de mercur (Fenosept): o lingurita la 1/3—1/2 pahar apa. Se atinge cu solutie de violet de gentiana 1% sau, preferabil, cu solutia Castellani, aplicandu-se apoi un unguent, eventual sub pansament ocluziv cu folie de poliester, continand antibiotice cu spectru larg sau in asociatie; cand se banuieste rolul preponderent al Candidei, se asociaza nistatina (Stamicin) 100 000 U.I. pe gram de excipient si acidul boric 2%, care este indicat si in cazul prezentei b. piocianic.

Antibioticelor li se poate asocia cu rezultate bune si corticosteroizi (Hidrocortizon sau Prednisolon). Un preparat tipizat eficace, este unguentul „Nidoflor“, care asociaza nistatina, neomicina si triamcinolon.

Foto: scrigroup.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa