Epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz

 
Informatii despre epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz

Epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz este un sindrom care debuteaza, de obicei, in prima copilarie sau ceva mai tarziu si se caracterizeaza printr-o eruptie de papule de cativa milimetri in diametru, rotunde sau poligonale. Eruptia intereseaza in primul rand fata si gatul, unde papulele au aspectul verucilor plane si sunt foarte numeroase. Pe maini si pe picioare, se vad papule mai mari, de culoare rosie-violacee. Uneori, ele pot conflua in placi intinse. Printre ele, pe degete, pe palme si pe talpi, se pot intalni si papule de tipul verucilor obisnuite. In unele cazuri, leziunile raman limitate la regiunile descoperite, alteori ele se generalizeaza, interesand trunchiul si chiar uretra.

Existenta de cazuri familiale a facut ca epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz sa fie privita initial ca o genodermatoza, dar, in urma constatarii cu ajutorul microscopului electronic de particule virale intranucleare sub forma de mozaicuri regulate, in special la nivelul stratului granulos (Barros — 24) si a inocularilor pozitive cu filtrate de celule la voluntari, s-a ajuns la concluzia ca displazia este datorita virusului verucilor. Acesta, infectand un individ cu o anumita predispozitie ereditara, determina o reactie neobisnuit de intensa a carei expresie clinica este verucoza generalizata.

Epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz dureaza indefinit, dar nu este intotdeauna benigna. In aproximativ 1/5 din cazuri s-a semnalat aparitia unei transformari epiteliomatoase a unuia sau mai multora dintre elemente.

Foto: findutopia.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa