Epidermofitia inghinala (eczema marginata Hebra)

 
Fara imagine

Epidermofitia inghinala este o dermatomicoza superficiala a plicii genito-crurale, al carei agent cauzal este de obicei Epidermophyton floccosum (denumirea veche: Epidermophyton inguinale), parazit strict localizat in stratul cornos al pielii si care nu invadeaza firul de par. Mai poate fi in cauza Trichophyton rubrum. Epidermofitia inghinala este foarte rara la copil, fiind o afectiune a adolescentei si a varstei adulte. Desi contagiozitatea ei este mica, s-au descris totusi epidemii in scoli, la elevii mai mari. Sediul ei de electie este regiunea superointerna a coapsei si regiunea inghinoscrotala, dar extensia spre regiunile pubiana, perineala si fese este posibila. Epidermofitia inghinala se prezinta ca un placard de culoare roz, avand la periferie o bordura festonata, larga de cativa milimetri, mai rosie decat restul placardului, acoperita de scuame si, uneori, presarata cu mici vezicule.

Aceasta bordura ar fi mai reliefata in cazurile determinate de Trichophyton rubrum.

Uneori, placardele devin zemuinde si cu marginile mai putin net limitate, datorita asocierii cu Candida albicans, stafilococul, colibacilul sau enterococul. Aceasta asociere poate fi confirmata prin mijloace de laborator.


Tratamentul epidermofitiei inghinale

Badijonare cu alcool iodat 1% sau cu o solutie alcoolica de fucsina (Castellani), aplicarea pomezii Dubreuilh sau a acidului undecilenic in pomada sau in pudra; Buclosamid P, Canesten.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa