Sinuzitele la copii: cauze, simptome, tratament

 
Informatii despre sinuzitele la copii

Sinusurile nazale sunt niste cavitati goale (asemenea unor cutiute) in interiorul oaselor fetei. Aceste sinusuri comunica cu nasul, se aerisesc si isi dreneaza secretiile in nas prin niste mici orificii.

Sinuzita sau mai exact rinosinuzita este reprezentata de inflamatia si/sau infectia nasului si a sinusurilor paranazale si are loc atunci cand orificiile de comunicare cu nasul sunt infundate pentru o perioada mai lunga de timp: secretiile se acumuleaza, iar lipsa de ventilatie favorizeaza dezvoltarea germenilor care cauzeaza infectia. La copii, rinosinuzitele sunt afectiuni in marea majoritate acute, mai frecvente in sezonul rece si au la baza infectia (spre deosebire de adulti unde predomina inflamatia); cele cronice sunt rare. Cel mai frecvent se intalnesc la copii mici, sub sase-sapte ani, din cauza particularitatilor anatomice locale (fose nazale mici, inguste), a sistemului imunitar imatur si a faptului ca la varste asa fragede nu stiu sa-si sufle nasul; dupa aceasta varsta, frecventa scade in mod semnificativ.


Simptomele sinuzitelor la copii

Copilul prezinta nasul infundat (datorita congestiei sau secretiilor, de obicei pentru mai mult de zece zile), secretii nazale galbene/verzui persistente (rinoree, cu scurgere anterioara sau posterioara, in gat), durere sau presiune faciala, febra, tuse, respiratie orala, respiratie urat mirositoare (copiii mai mari), scaderea sau pierderea mirosului. In multe cazuri se asociaza suferinte ale urechii — otite medii acute purulente, otite seroase.


Cauzele sinuzitelor la copii

Copiii cu rinita sunt mai predispusi la sinuzita; vegetatiile adenoide voluminoase (cunoscute ca „polipi“) care blocheaza spatele nasului ingreuneaza scurgerea normala a secretiilor catre gat si pot contribui la recidiva si cronicizarea sinuzitelor; la fel si deviatiile de sept, hipertrofia cornetelor nazale. Copiii aflati in colectivitati fac mai frecvent rinosinuzita.


Tratamentul sinuzitelor la copii

Cel medicamentos se bazeaza pe desfundarea si curatarea nasului; aceasta se face prin toaletare cu solutii saline izotone (ser fiziologic) sub forma de picaturi sau spray; medicul poate prescrie antibiotice, decongestionante nazale, mucolitice. Tratamentul chirurgical al rinosinuzitei la copil este rezervat cazurilor speciale si este reprezentat de chirurgia endoscopica. Scoterea vegetatiilor adenoide (operatia de „polipi“) este indicata in sinuzitele recurente.


Complicatiile sinuzitelor la copii

Cele mai de temut sunt meningita, abcesele si infectiile oculare. Principalele semne de avertizare de complicatii ale sinuzitelor sunt: durere, umflare sau iritatie rosie a ochilor; umflarea sau roseata fetei; dureri de cap insotite de varsaturi sau dureri de cap severe, care nu se amelioreaza cu analgezice obisnuite; somnolenta sau stare de rau; comportament ciudat al copilului.

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL; blu; foto: utilecopii.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa