Tumoarea glomica: cauze, simptome, tratament

 
Informatii despre tumoarea glomica

Tumoarea glomica este o tumoare mixta, neuromioarteriala, avand ca punct de pleacare glomusul.

Tumoarea glomica este rara in prima copilarie, incidenta sa crescand in a 2-a copilarie. Tumorile glomice multiple sunt mai frecvente la adulti. S-au observat si cazuri familiale, ceea ce denota posibilitatea unei transmiteri ereditare. Factorul genetic este sugerat de asocierea, nu intamplatoare. cu alte malformatii.

Traumatismul pare sa joace un rol in declansarea tumorii.


Semnele clinice

Clinic, tumoarea glomica se prezinta ca un nodul rosu-inchis, cu diametrul de 1—2 cm, cu epidermul usor ingrosat, fara tendinta la ulcerare. Leziunea este sensibila la presiune sau traumatism, mai rar spontan. Sediile de electie sunt degetele, cel mai adesea in regiunea subunghiala, unde sunt foarte dureroase. Mai rar, tumoarea glomica poate fi observata si in alte regiuni.

Uneori, tumorile pot fi multiple, cu sediul dermic superficial sau profund, cand apar albastrui.


Histologie

Tumoarea se caracterizeaza prin prezenta celulelor glomice, grupate in jurul vaselor, care prezinta un singur rand de celule endoteliale. Numeroase fibre nervoase nemielinice sunt raspandite printre masele celulare.


Tratament

Excizia chirurgicala este cea mai indicata metoda petru indepartarea tumorii, daca este suficient de larg facuta. Electrocoagularea poate fi practicata in cazul tumorilor de dimensiuni mai mici.

Foto: scrigroup.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa