Dermatomicozele pielii paroase a capului

 
Informatii despre dermatomicozele pielii paroase a capului

Dermatomicozele pielii paroase a capului sunt epidermomicoze cu localizare foliculara, numite de aceea si pilomicoze, avand un tablou clinic determinat de specia parazitului. Acesta poata infecta numai omul, fiind exclusiv adaptat la specia umana (dermatofiti antropofili), poate fi contractat de la animale, gazda lor obisnuita (dermatofiti zoofili) sau din sol, in care traiesc unele ciuperci (dermatofiti geofili), ia general saprofite, contribuind la descompunerea keratinelor continute in resturi de peri sau de pene ramase in sol si care devin cateodata infestante pentru om, poarta de intrare fiind o leziune traumatica.

Este necesara cunoasterea gazdei naturale a parazitului criptogamic, pentru ca de aceasta depinde contagiozitatea lui, riscul de raspandire a bolii in scoli sau camine fiind mult mai mare in cazul dermatofitilor antropofili in timp ce contaminarea directa a unui copil de la un bolnav infectat cu un dermatofit zoofil este putin frecventa, epidemiile scolare fiind rare cu acest tip de agent fungic a carui virulenta scade dupa prima contaminare umana. Se pot observa in schimb epidemii familiale determinate de contactul cu acelasi animal.

Parazitarea parului se produce secundar unei infectii cutanate, ciuperca ajungand la nivelul stratului cornos al unui folicul pilosebaceu, trece in keratina firului de par, iar filamentele miceliene coboara de-a lungul acestuia, pe toata portiunea care contine keratina, pana aproape de bulbul pilar.

Foto: gandul.info


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa