Pubertatea tardiva sau intarziata

 
Informatii despre pubertatea tardiva sau intarziata

Pubertatea tardiva san intarziata este mai frecventa decat pubertatea precoce. Se eticheteaza pubertatea tardiva situatia in care pana la varsta de 15 ani la baieti nu a debutat cresterea in volum a testiculelor si nici aparitia altor fenomene de sexualizare; la fete, daca pana la 14 ani nu au aparut semnele inceputului dezvoltarii glandelor mamare. Pubertatea tardiva poate fi cauzata de:
— un defect genetic de programare cu caracter familial. Este forma cea mai des intalnita si, in aceasta situatie, desi debutul pubertatii este tardiv evolutia ulterioara este normala;
— unele defecte structurale si functionale al glandelor endocrine cum sunt hipofiza, tiroida sau/si gonadele;
— o intarziere generala a maturizarii organismului din cauza unor boli cronice cum sunt: cardiopatiile congenitale, nefropatiile cronice, diabetul, anemiile hemolitice etc.

Pentru stabilirea atitudinii si tratamentului in fiecare caz in parte, pe langa examenul clinic (constatarea aparitiei elementelor de sexualizare) sunt necesare investigatii complementare (examene de laborator, dozari de hormoni, cercetarea varstei osoase etc.) pentru a se putea recunoaste cauza care determina aceste tulburari. Numai indepartand sau ameliorand prin tratament cauza se poate restabili echilibrul normal al evolutiei.

Foto: click.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa