Remedii naturiste pentru boli digestive

 
Retete naturiste pentru boli digestive

De multe ori, alimentatia din perioada de iarna are repercusiuni dintre cele mai neplacute asupra sistemului digestiv si nu numai. Ca urmare a exagerarilor in ce priveste preparatele bogate in grasimi animale si a celor greu de digerat, pe baza de maioneza, de pilda, organismul reactioneaza si isi fac aparitia arsurile epigastrice, diareea ori constipatia, balonarile, tulburarile hepatice, puseele de vezica biliara, manifestari care te fac sa regreti lipsa de cumpatare. Din fericire, solutii pentru a pune capat acestor stari exista.

Remediu naturist contra crizelor hepatice

Se pun, in patru litri de apa fierbinte, trei kilograme de ovaz de samanta. Dupa 20 de minute, se filtreaza infuzia si se toarna in cada cu apa calda, la temperatura corpului. Ca sa fie cu adevarat eficienta terapia, apa din vana trebuie sa va ajunga pana la nivelul pieptului. Dupa 10-15 minute, se iese, se sterge corpul si se intra in pat, la caldura. Va garantez ca pana la ziua veti dormi neintorsi. (Alexandru L., Botosani)


Remediu naturist pentru „bila lenesa“

Se pune o lingurita de papadie intr-un ibric cu 250-300 ml de apa rece, se asaza pe foc si se lasa sa dea cateva clocote, adica in jur de doua minute. Se mai tine vasul acoperit alte doua minute, apoi se strecoara. Se beau trei-patru cesti de ceai pe zi. In plus, ca sa vin mai repede de hac durerii, pun pe zona unde se afla vezica o compresa calda. Incalzesc pe soba sau in cuptorul aragazului un saculet plin cu samburi de cirese. Il las sa se racoreasca putin, apoi il asez pe locul in cauza. (Martin P., Timisoara)


Remediu naturist contra ulcerului gastroduodenal

Infuzia se obtine din patru lingurite de pulbere de pufulita, care se lasa la macerat intr-o jumatate de litru de apa clocotita, de seara pana dimineata. Se filtreaza, se pune lichidul deoparte, iar peste planta ramasa se toarna inca o jumatate de litru de apa clocotita. Se strecoara dupa zece minute, se amesteca cele doua ceaiuri si se bea intreaga cantitate pe parcursul zilei, in doua-trei reprize. (Mihai R., Bucuresti)


Remediu naturist pentru arsuri epigastrice

Ca tratament ajutator in perioadele cu festinuri ce se tin lant, beau inainte de mese cate o cescuta cu extract de gentiana, cumparat de la plafar. La fel de bun este si ceaiul din aceasta planta, pe care il puteti obtine acasa dupa urmatoarea reteta: puneti o lingurita de radacini de gentiana intr-un sfert de litru de apa rece; incalziti incet amestecul, la foc mic, lasati sa fiarba cinci minute, apoi strecurati. Beti, cu jumatate de ora inainte de a va aseza la masa, intreaga cantitate de decoct caldut. (Mioara M., Pitesti)


Remediu naturist contra diareei

Se combina, in parti egale, flori de musetel, planta cunoscuta pentru efectul sau antibacterian, si frunze de salvie, care se stie ca este un bun calmant al durerilor de burta. Se toarna peste o lingurita din acest amestec o ceasca cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit zece minute, apoi se strecoara si se consuma cald, cu inghitituri mici. (Dorina M., Calarasi)


Solutii contra indigestiilor si intoxicatiilor alimentare

• Daca persoana nu a avut varsaturi in primele sase ore de la masa, ele trebuie provocate, pentru golirea continutului stomacului. Intestinele se „clatesc“ band o cantitate mare de apa calda usor sarata, apoi provocand vomismente.

• Se poate administra otet de mere diluat (doua lingurite la un pahar de apa), luand cate o lingurita din trei in trei minute. Alimentatia solida va fi oprita timp de 24 de ore.

• Pentru a evita deshidratarea, ce poate aparea ca urmare a varsaturilor sau diareei, sunt indicate infuziile de armurariu. Reluati dieta mancand initial supe de zarzavat strecurate, cartofi copti, branza de vaci, paine prajita, pilaf. (Doinita V., Pitesti)


Remedii naturiste contra crampelor abdominale

Ceai de cimbru. Atenueaza colicile care apar din cauza indigestiilor. Puneti o lingura de planta intr-o cana cu apa fierbinte. Acoperiti vasul si lasati la infuzat timp de zece minute. Strecurati. Beti cate o cana de ceai proaspat preparat de mai multe ori pe zi.

Ceai de ienibahar. Calmeaza durerile de stomac si elimina balonarile. Taiati felii subtiri putin ienibahar proaspat, apoi turnati apa fiarta peste el. Lasati cateva minute, strecurati. Beti o ceasca de astfel de ceai pe zi.

Ceai de coada-soricelului. Se foloseste in special in cazul crampelor provocate de vezica biliara. Puneti doua lingurite de planta la o ceasca cu apa fierbinte. Strecurati ceaiul dupa un sfert de ceas si beti-l imediat. (Andrada F., Slobozia)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: ziarelive.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa