Alimentatia in timpul medicatiei

 
Informatii despre alimentatia in timpul medicatiei

Iei antibiotice? Evita lactatele! Ai o alergie si ti s-a recomandat un antihistaminic? Pe durata tratamentului nu pune gura pe pahar! De ce? Pentru ca unele alimente reduc eficienta unui tratament, iar altele, din contra, ii amplifica efectele secundare.

Hrana si medicamentele sunt absorbite in mod egal in stomac, iar intalnirea lor poate fi una fericita sau una nefericita pentru sanatatea ta. Iata cele mai importante asocieri nepermise.


Daca te tratezi cu antibiotice sau antiastmatice

Evita: cafeaua, ceaiul, Coca-Cola, anumite lactate.

De ce? Aceste bauturi nu se consuma atunci cand iei antibiotice (gen Enoxacina etc.) ca sa tratezi o cistita benigna sau astmul: substanta activa din medicamente blocheaza eliminarea cafeinei. Urmarea: risc de supradozaj, semnalat prin palpitatii, halucinatii, tremuraturi sau transpiratie abundenta. Alte antibiotice - penicilina, cefalosporina, tetraciclina etc. - sunt contraindicate in „combinatie“ cu lactatele, deoarece calciul din derivatele din lapte poate reduce absorbtia antibioticului si, automat, eficienta tratamentului.

Ce poti face? Delecteaza-te cu lactate cel putin cu o ora inainte sau dupa administrarea antibioticului.


Daca te tratezi cu bronhodilatatoare pe baza de teofilina, epinefrina, adrenalina

Evita: carnea si branzeturile grase, pastele, cafeaua.

De ce? Din cauza alimentelor grase creste concentratia de teofilina in sange, iar cafeina iti poate da o stare de iritabilitate.

Ce poti face? Ca sa eviti problemele, ia-ti tratamentul cu doua ore inainte sau dupa masa la care - nu mai rezisti! Trebuie sa mananci o fleica sau o felie de cascaval.


Daca te tratezi cu antihipertensive, imunosupresive

Evita: sucul de grapefruit.

De ce? Concentratia medicamentelor in sange creste alarmant (de 20 de ori sau si mai mult!) si, o data cu ea, se amplifica si riscul efectelor secundare. Absorbit concomitent cu un tratament contra colesterolului, sucul de grapefruit poate provoca dureri musculare. Din intalnirea lui cu pastilele antihipertensive poate rezulta o scadere brusca a tensiunii (hipotensiune). Iar intalnirea cu imunosupresoarele poate declansa complicatii la rinichi.

Ce poti face? Evita sa bei suc de grapefruit pe durata curei. Daca nu rezisti, macar ai grija sa nu bei mai mult de 250 ml/zi si pastreaza distanta de doua ore intre paharul cu suc si administrarea tratamentului.


Daca te tratezi cu anticoagulante orale (pentru fluidizarea sangelui)

Evita: broccoli, varza, spanacul, conopida, laptucile.

De ce? Toate aceste alimente sunt bogate in vitamina K, cea care favorizeaza coagularea sangelui, lucrand in contradictoriu cu tratamentul. Ca urmare, apare riscul de tromboza (tromb = un cheag care se formeaza in sange si care poate circula pana la plamani, provocand, in cele mai grave cazuri, embolism pulmonar). Cel mai frecvent, embolismul pulmonar pune in pericol viata pacientului.

Ce poti face? Mai nimic. Renunti la alimentele periculoase pe durata tratamentului si atat. Altfel ar trebui sa supradozezi medicamentul si nu este bine.


Daca te tratezi cu antihipertensive

Evita: dulciurile si patiseriile cu lemn dulce.

De ce? Radacina acestei plante folosite atat in fitoterapie, cat si in bucatarie poate avea, in timpul unui tratament cu antihipertensive, efecte nedorite: cresterea tensiunii arteriale si pierderea accentuata a potasiului din organism (responsabil, printre altele si cu producerea contractiilor musculare).

Ce poti face? Renunta, pe durata tratamentului, la bomboane, cornulete si alte deserturi in a caror reteta este inclus lemn dulce.


Daca te tratezi cu antidepresive si anxiolitice, analgezice pe baza de codeina, antihistaminice, unele antidiabetice si antifungice

Evita: alcoolul.

De ce? Alcoolul potenteaza efectul sedativ al medicamentului, dand somnolenta si incetinind reflexele. Consumat in perioada de administrare a unui tratament cu antidiabetice sau antifungice, provoaca reactii suparatoare: bufeuri, inrosirea brusca a pielii, scaderea tensiunii arteriale, transpiratie abundenta si stari de voma.

Ce poti face? Ia tableta de histaminic dimineata, preferabil pe stomacul gol - pana seara substanta activa va fi absorbita de organism, asa ca la cina te vei putea rasfata cu un pahar de vin sau bere. In cazul antidepresivelor si anxioliticelor nici nu te gandi sa pui gura pe pahar!


Daca te tratezi cu antidepresive din familia IMAO (inhibitori de monoaminooxidaza)

Evita: anumite tipuri de branzeturi bogate in tiramina, o substanta cu efect contrar tratamentului pe care il urmezi.

De ce? Ia-ti ramas bun de la Camembert, Brie sau Roquefort - tipuri de branzeturi delicioase, cu excelenta traditie si mare renume! Motivul: contin tiramina - o substanta care produce un efect de contractare a vaselor de sange din creier. Actiunea tiraminei poate provoca dereglari periculoase ale tensiunii arteriale si dureri de cap.

Ce poti face? Reprofileaza-te pe branza proaspata si pe telemea.

Lumea femeilor; foto: financiarul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa