Cearcanele

 
Informatii despre cearcane si estomparea lor

Cearcanele se formeaza printr-un mecanism asemanator vanatailor, doar ca hemoglobina paraseste capilarele pentru ca ele sunt foarte fine, nu pentru ca au fost lezate.

Imediat ce iese din capilare, hemoglobina este oxidata; rezulta compusi negru-albastrui usor vizibili prin pielea din zona oculara. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare si ochii sunt mai „infundati“ in orbite, cu atat cearcanele sunt mai vizibile. Nu exista o cauza unica a aparitiei cearcanelor. Uneori cearcanele sunt conditionate genetic. Stresul si oboseala cronica duc la paloarea pielii, care face cearcanele mai vizibile.

Daca cearcanele apar la copil, se impune un control de specialitate. Cateva motive pentru care cearcanele pot aparea:

: congestia nazala care apare produce dilatarea vaselor de sange ce dreneaza din ochi in nas, umflandu-se si inchizandu-se la culoare.

Hipersecretia de melanina: ne place soarele, dar trebuie sa folosim creme cu factor de protectie inalt, ochelari de soare si limitarea sedintelor la solar.

: dimineata apar cearcane albe, pufoase, care se remit pe timpul zilei. Daca prin apasare usoara pielea se albeste, cearcanele se datoreaza retentiei hidrosaline - vasele de sange se dilata si se umfla.

Imbatranirea fiziologica: pielea din jurul ochilor se subtiaza din cauza pierderii de colagen si devine usor translucida, facand vizibile venele albastre-vinetii.

Alte cauze: , hepatice, anemii, circulatie sanguina deficitara, administrarea de medicamente vasodilatatoare, stilul de viata.


Ce e de facut?

Daca au o cauza sistemica, tratamentul specific va duce la disparitia sau atenuarea cearcanelor; solutia de urgenta - produsele cosmetice de acoperire.

Utilizarea regulata a cremelor nutritive pentru ochi (pe baza de coenzima Q10, vitamina C sau E, extracte de struguri, cofeina sau apa termala).

Utilizarea produselor dermocosmetice pe baza de peptide sau retinol.

Metode naturale: alimente bogate in antioxidanti si ceaiuri cu principii active tonifiante si antiinflamatoare (castraveti, felii de cartofi cruzi, ceai verde sau negru, ceai de tei, musetel sau albastrele) compresele reci/calde ce stimuleaza circulatia locala si dreneaza vasele de sange.

Solutia de rezerva este chirurgicala: injectarea cu acid hialuronic sau grasime, cu rezultate ce dureaza pana la un an.


Tratamente

L'ERBOLARIO: Contur de ochi cu centella asiatica si ginseng 15 ml: 79 lei.

L'OCCITANE: Gel roll on ochi cu extract de angelica 10 ml: 99 lei.

APIVITA: Aqua vita Crema ochi 15 ml: 96,90 lei.

MELVITA: Bioexcellence Gel contur ochi pentru cearcane si riduri fine 15 ml: 94,90 lei.

Aceste produse le gasiti in farmaciile Sensiblu.

Blu; Olimpia Toth, farmacist manager; foto: oradeiasi.oradestiri.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa