Cum combatem durerile articulare?

 
Informatii despre manifestarile, diagnosticarea si tratamentul durerilor articulare

Sezonul rece aduce cu sine temperaturi scazute si o sensibilitate marita a organismului. Astfel, pentru cei care sufera de afectiuni articulare, in aceasta perioada durerile isi vor face simtita prezenta.

Durerile articulare, denumite medical artralgii, pot afecta toate categoriile de varsta si sunt date de lezarea uneia sau mai multor articulatii si/sau a structurilor invecinate (oase, ligamente, tendoane, muschi). Cauzele cele mai frecvente sunt: varsta inaintata, diferite afectiuni, traumatismele, obezitatea, schimbarile bruste de temperatura, pozitia defectuoasa a corpului la mers, stat pe scaun sau in somn.


Afectiuni care provoaca dureri articulare

Dintre afectiunile ce dau dureri articulare, cea mai frecventa este artroza. Statisticile arata ca dupa varsta de 35 ani, peste 50% din populatie sufera de leziuni artrozice in diferite grade, cu o usoara predominanta la femei. De regula, la copii si , durerea apare ca urmare a unor traumatisme sau in reumatismul articular. La adultul tanar predomina bolile autoimune precum poliartrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic, iar la varstnici apare in afectiuni degenerative, guta, osteoporoza etc. Durerea articulara poate aparea si in boli sistemice precum: leucemie, insuficienta renala cronica, diabet zaharat, , hemofilie.


Manifestari

Durerea apare la folosirea articulatiei dupa un repaus indelungat sau la efort exagerat. In general, este insotita de zgomote articulare, limitarea miscarilor si deformare articulara. Mai pot aparea sensibilitate la atingere, inflamatie si caldura locala. Uneori durerea este ascutita, localizata la nivelul unei articulatii, insa poate fi resimtita si difuz atunci cand sunt afectate structurile profunde si poate impiedica desfasurarea unor activitati de zi cu zi (periatul dintilor, incheierea nasturilor, deschiderea unui borcan etc). Se poate localiza la orice nivel: coloana vertebrala, umar, cot, incheietura mainii, genunchi, glezna etc.


Diagnosticarea

Diagnosticarea bolilor articulare este destul de dificila. De aceea este foarte important consultul de specialitate: anamneza (discutia cu medicul curant), examenul fizic, efectuarea radiografiilor, examinarea lichidului sinovial, determinarea markerilor sanguini ai inflamatiei (VSH, proteina C reactiva, fibrinogen).


Metode de prevenire a durerilor articulare:

• greutatea se va mentine in limite normale, persoanele supraponderale sunt mai expuse la afectarea articulatiilor mari (genunchi, glezna);

• se va evita caratul greutatilor;

• se va combate sedentarismul, fara efort excesiv dupa accidente sau traumatisme ce duc la lezarea articulatiilor.


Cum se trateaza?

Tratamentul intern bazat pe medicatie, cu sau fara prescriptie, se face cu: antiinflamatoare nesteroidiene - AINS; atentie la folosirea AINS, acestea sunt contraindicate la cei cu gastrita, ulcer gastroduodenal, afectiuni cardiace si renale; combinatii de analgezice; relaxante musculare; suplimente alimentare.

Tratamentul local - aplicarea unui unguent/gel antiinflamator (4-5 aplicatii pe zi) sau compreselor termice. Se mai poate apela la fizioterapie, kinetoterapie, hidroterapie, terapie balneara etc.

Utile: ArtroStop RAPID, Supramax Articulatii, Fleximobil, RHEUMASTOP.

Blu; Olimpia Toth, farmacist manager Sensiblu; foto: colonhelpsidurerilearticulare.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa