Investigatiile care iti pazesc sanatatea

 
Recomandari privind investigatiile in functie de varsta

Iata lista - nu prea lunga - a examenelor medicale pe care trebuie sa ti le faci, la diferite varste.


Controlul stomatologic (o data pe an)

Incepand de la 20 de ani, vizita la medicul stomatolog (o obisnuinta din copilarie, nu-i asa?) devine tot mai importanta: depistarea din timp a cariilor, a eventualelor maladii ale gingiilor si inlaturarea tartrului, anual, te scutesc de suferinte si cheltuieli mai mari, mai tarziu.


Analizele pielii (o data pe an)

Incepand de la 20 de ani, este foarte important ca medicul tau sa poata urmari evolutia micilor anomalii care apar, cu timpul, pe pielea ta. Pentru ca, in cazul unei tumori cutanate, depistarea precoce garanteaza tratarea ei eficienta. Daca observi ca ai o alunita care si-a schimbat volumul sau culoarea, sau care incepe sa sangereze, nu mai astepta... vizita anuala la medic - mergi la el cat mai repede!


Analizele sangelui (la fiecare 2 ani)

Incepand de la 40 de ani, examenul sanguin este important: mesele prea copioase, repetate in decursul anilor, mai mult sau mai putin bine „stropite“ cu bauturi alcoolice, obosesc organismul si sporesc riscul aparitiei unor boli. Gandeste-te ca cei cativa mililitri de sange analizati in laborator „dau de gol“ diabetul, colesterolul marit sau trigliceridele (semn ca risti sa faci o boala cardiovasculara). Medicul va stabili in functie de factorii tai de risc: supraponderalitate, tabagism, boli ereditare etc. - daca sa repeti analizele sangelui cu frecventa-standard (la doi ani), sau doar la fiecare cinci ani.


Investigarea tiroidei (daca e cazul)

Incepand de la 40 de ani, femeile care au, in familie, cancer al tiroidei, trebuie sa faca aceasta investigatie. Dereglari ale tiroidei pot aparea, insa si in . Asadar, daca ai de la o vreme, simptome neobisnuite (transpiratie abundenta, palpitatii, stari de voma, insomnie, iritabilitate) vorbeste cu medicul tau!


Bilantul pneumo-cardiologic (la interval 3-5 ani)

Incepand de la 40 de ani, daca esti fumatoare cu „state vechi“ este spre binele tau sa-ti verifici periodic tensiunea arteriala. Sa faci o electrocardiograma, sa ti se masoare volumele si debitele pulmonare. Cand vei vedea cat de mult ti-a fost afectata capacitatea respiratorie, vei avea forte ca sa te lasi de fumat!


Examenul oftalmologic (o data pe an)

Incepand de la 40 de ani, vizita anuala la oftalmolog se impune, chiar daca nu porti ochelari de vedere. Cercetarile releva ca o persoana din doua dezvolta, fara sa stie, un glaucom - o maladie fara simptome, provocate de cresterea presiunii oculare, ce afecteaza vederea, mergand, in cel mai rau caz, pana la orbire. Adevarat, nu exista tratament sa faca sa dispara glaucomul, dar aparitia lui poate fi intarziata, iar dezvoltarea lui oprita, daca premisele bolii au fost depistate din timp.


Masurarea tensiunii (o data pe an)

Incepand de la 40 de ani, medicul de familie trebuie sa iti ia tensiunea. Daca valorile ei sunt prea mari, se dubleaza riscul de sau de accident vascular cerebral.


Colonoscopia (la fiecare 5 ani)

Incepand de la 50 de ani, depistarea cancerului de colon devine o prioritate. Dar, daca unul dintre parintii tai, o sora sau un frate au suferit de aceasta forma de cancer, medicul iti va cere sa faci o colonoscopie, din cinci in cinci ani, incepand chiar mai devreme.


Testul de memorie (de la caz la caz)

Incepand de la 50 de ani, daca observati, tu sau cineva din anturajul tau, ca uiti frecvent sau ca ai momente cand „te pierzi“, mergi la medicul de familie - diagnosticarea precoce a unei probleme de circulatie cerebrala sau a bolii Alzheimer este extrem de importanta.

Lumea femeilor; Dr. Laura Davidescu, medic specialist sanatate publica; foto: healthy.kudika.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa