Pielea si tesutul celular subcutanat

 
Informatii medicale despre piele si tesutul celular subcutanat

La pubertate si adolescenta pielea este foarte sensibila, cu o mare tendinta reactiva la factori interni (metabolici, alergici etc.) si externi (agenti chimici, fizici, infectiosi etc). Boala de piele cea mai frecventa la pubertate si adolescenta este acneea juvenila. Apare mai frecvent la baieti, localizarile cele mai obisnuite fiind pe fata, pe partea superioara a toracelui (fata si spate) uneori pe fese. Se manifesta sub forma unor puncte negricioase (comedoane), constituite dintr-un dop de sebum ce se infunda in foliculul pilosebaceu. Prin infectarea cu microbi se pot forma pustule cu continut purulent. Acneea juvenila poate sa evolueze o perioada destul de lunga (2—3 ani) iar neingrijita la timp poate sa lase cicatrice inestetice pe fata si torace.

Transpiratia este mai abundenta si urat mirositoare la pubertate si adolescenta. Ea poate sa devina un factor de iritatie a pielii mai ales in zonele in care este mai abundenta: subsuoara, iar la fete si in regiunea submamelara. Aplicarea corecta a igienei personale prin spalare de 2-3 ori pe zi cu apa si sapun a zonelor mai afectate evita aceste neajunsuri.

Acrocianoza este o afectiune care se manifesta prin cianoza cu nuanta rosie-violacee a extremitatilor membrelor: maini, brate, picioare, gambe, uneori este prins si nasul. Cianoza este insotita de racirea si transpiratia abundenta a zonelor afectate, se exagereaza la frig si stari emotionale. Acrocianoza apare, de obicei, in perioada de pubertate si adolescenta; cauzele aparitiei sunt . Este necesar consult medical.

Iritatiile prin actiunea agentilor externi (agenti chimici, fizici, infectiosi). Atragem atentia asupra sensibilitatii pielii adolescentilor la agresiunea agentilor chimici, fizici sau infectiosi, mai ales in contextul locului de munca al adolescentilor. Contactul direct si brutal cu astfel de substante poate sa determine aparitia de iritatii sau eczeme cu urmari uneori grave, mergand pana la compromiterea posibilitatilor adolescentului de a profesa o anumita meserie. La fete, atragem atentia asupra folosirii cu prudenta a fardurilor si a diverselor cosmetice (deodorante, spuma de baie etc.) si acestea putand fi cauza aparitiei unor iritatii sau eczeme ale pielii.

Foto: sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa