Pilates: antrenamentul perfect pentru orice varsta

 
Informatii despre exercitiile Pilates

Acest tip de antrenament a fost inventat de Joseph H. Pilates, in timpul Primului Razboi Mondial. In calitate de asistent medical, a dezvoltat anumite metode de antrenament si echipamente speciale pentru pacientii si soldatii imobilizati.


Centrul de greutate si forta

Acest sistem de exercitii se concentreaza asupra flexibilitatii, echilibrului si coordonarii, marind totodata forta musculara si tonusul. Exercitiile sunt efectuate intr-o anumita ordine si necesita un numar redus de repetari. Accentul este pus pe intarirea muschilor profunzi - cei ai abdomenului, ai spatelui inferior, cei fesieri si cei din interiorul coapselor. Exercitiile Pilates ajuta la echilibrarea centrului de greutate, prin obtinerea unui abdomen plat si a unui spate puternic. Pilates acorda atentie controlului si formei.


Importanta respiratiei

Respiratia corecta este esentiala si ajuta la executarea miscarilor cu eficienta si forta. In general, oamenii inspira dilatandu-si partea de sus a pieptului, ceea ce este extrem de gresit. O respiratie corecta este atunci cand inspiratia este mult mai profunda, dilatandu-se pieptul si expirand umflandu-ne abdomenul. Realizand aceasta respiratie profunda, se asigura oxigenarea tuturor muschilor si implicit eliminarea toxinelor din organism.


Controlul miscarilor si concentrarea

Calitatea miscarilor de Pilates depinde de controlul pe care il ai asupra corpului. Daca esti concentrat asupra zonei pe care o lucrezi, rezultatele vor fi pe masura. Controlul se castiga prin exercitiu si aprofundare. Pe parcurs vei invata principiile de baza si-ti vei imbunatati tehnica.


Fluenta si precizia miscarilor

Modul in care sunt imbinate si realizate miscarile se numeste fluiditate. Exercitiile sunt inlantuite, astfel incat fiecare devine punct de plecare pentru urmatoarea miscare. De aceea, este foarte important sa se respecte precizia miscarilor. Pilates se bazeaza pe repetari mai putine, dar precise, mai degraba pe calitatea exercitiilor decat pe cantitatea lor.


Unde poti sa practici Pilates?

Daca ai posibilitatea, mergi la o sala unde se predau ore de Pilates si lucreaza sub atenta supraveghere a unui instructor. Daca nu ai bani sau timp pentru a merge la sala, poti face exercitii Pilates chiar la tine acasa. Ai nevoie de un echipament lejer de sport si de o saltea. Intra pe internet si gaseste programe de antrenament Pilates sau cumpara-ti DVD-uri cu exercitii Pilates!


De ce sa practici Pilates?

Pilates ajuta la imbunatatirea flexibilitatii musculare, a fortei si rezistentei organismului, dezvolta capacitatile de coordonare si ajuta la definirea unei siluete tonifiate, fara a adauga volum masei musculare. Muschii capata o forma alungita, svelta si perfecta. De asemenea, imbunatateste starea mentala, creeaza buna dispozitie, amelioreaza circulatia sanguina si capacitatea pulmonara. Cei care practica in mod regulat acest tip de exercitii au o postura frumoasa, datorita antrenarii intense a muschilor abdominali si un tonus excelent.

Blu - februarie 2013; foto: pilatesinthepark.webs.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa