Varice? Dureri de spate? Ai grija ce sport faci!

 
Informatii despre activitatile sportive in cazul problemelor de sanatate

Daca ai varice

Evita exercitiile facute acasa si sporturile ce solicita brutal circulatia periferica: genuflexiunile, fandarile, sariturile, masajul gambelor, fotbalul, inotul, aerobicul.

Alege: exercitiile si sporturile care ajuta circulatia de intoarcere: bicicleta (inainte si inapoi), lumanarea, forfecarile (toate executate din pozitia culcat pe spate), tenisul, voleiul, mersul pe bicicleta (30 de minute pe zi sunt suficiente).


Daca ai hipertensiune

Evita: abdomenele, flotarile, gimnastica aerobica.

Alege: mersul pe bicicleta usor, cu urmarirea tensiunii arteriale si a frecventei respiratorii; fitnessul - program cardiac stabilit de instructorul de la sala sau de medic.


Daca ai lombalgie (dureri lombare)

Evita: exercitiile si sporturile care solicita prea mult zona lombara, voleiul, handbalul, baschetul. Totodata, fereste-te sa ridici greutati, sa stai mult timp in picioare, sa porti tocuri, sa te ingrasi mult, sa stai aplecata (deasupra cazii, de exemplu). Iar cand trebuie, totusi, sa te apleci, nu uita sa tii coloana dreapta (nu indoi spatele, ci genunchii).

Alege exercitiile optime: a) din culcat pe spate, cu picioarele intinse, aduci cate un genunchi la piept; b) din culcat pe spate, cu palmele sub ceafa, indoi cate un genunchi, apoi indoi ambii genunchi concomitent (cate doua serii a zece exercitii), inotul, fitnessul.


Daca ai osteoporoza

Evita: fotbalul, gimnastica aerobica. De asemenea, fereste-te sa stai mult timp in picioare si sa ridici greutati.

Alege: mersul alert, alergarile usoare, mersul pe bicicleta, fitnessul, voleiul, badmintonul.

Lumea femeilor; Georgia Bold, kinoterapeut; foto: madisono.global2.vic.edu.au


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa