6 sfaturi ca sa-i faci viata mai usoara copilului tau

 
Sfaturi pentru pariti

1. Incurajeaza-l de mic sa frecventeze alti copii. Are nevoie sa vina in contact cu altii si sa-si faca prieteni pentru a se maturiza afectiv. Cresa, gradinita ii ofera posibilitatea unor experiente de grup.

2. Spune-i ce ai de spus. Ai sa-i reprosezi ceva? Nu ezita sa o faci! Cu cat te porti mai precaut cu el, cu atat va capata convingerea ca este fragil pe plan emotional si se va comporta ca atare. Mai tarziu, va suporta cu greu emotiile intense, sentimentele negative. Un singur remediu: nu-l feriti sistematic de deceptiile zilnice.

3. Lasa-l sa fie copil. Chiar daca voi, parintii, si copilul va intelegeti perfect, el nu face parte din cuplul vostru si nu sunteti pe plan de egalitate. Nu-l tratati ca pe un adult, pentru ca exista riscul sa devina un mic „sef“ al vietii de familie. Voi trebuie sa hotarati ce e bine pentru el.

4. Evita capcana ambitiilor excesive. Fiecare parinte isi doreste pentru copilul lui tot ce e mai bun. Si mai ales cand au doar unul! Atentie, nu proiectati asupra lui visele voastre, pentru ca va avea sentimentul ca trebuie sa reuseasca acolo unde voi ati ratat. E posibil sa resimta acest lucru ca pe o povara. Nu ridicati stacheta prea sus pentru el!

5. Ajuta-l sa fie el insusi. Dorind sa va faca pe plac, uneori se va stradui prea mult, renuntand la propriile sale dorinte. Incercand sa nu-si dezamageasca parintii, copilul risca sa-si sacrifice autenticitatea. Nu-i impune sistematic opinia, respingand orice idee de-a lui cu „Prostii!“. Incurajeaza-l sa fie el insusi.

6. Invata-l cum sa-si faca prieteni. A tine seama de altii si a invata sa stabileasca relatii cu altii nu e deloc usor pentru un copil singur la parinti. Il poti ajuta aratandu-i ca, chiar si in familie, fiecare are nevoie sa primeasca, dar sa si dea. Acest schimb e necesar pentru a pastra niste relatii satisfacatoare. Iar cand apar divergente, fiecare trebuie sa cedeze putin. Abc-ul relatiilor sociale este a sti sa faca si compromisuri. Cu cat va intelege mai bine aceasta regula, cu atat ii va fi mai usor sa-si faca prieteni.

Lumea femeilor; foto: www.potomacpsychiatry.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa