Boli ale oaselor si articulatiilor

 
Informatii medicale despre boli ale oaselor si articulatiilor

Fiind considerate tesuturi dure si rezistente, oasele sunt mai neglijate decat oricare alt organ din corpul uman. Asa cum se intampla insa in cazul celor puternici, nu ne avertizeaza de la primele semne de boala, cedand abia atunci cand povara a devenit insuportabila.

Oasele pot fi insetate sau infometate, atacate de bacterii, secatuite de minerale sau cu adevarat cuprinse de boala. Ele sunt tesuturi vii care sufera, tacut ori violent, in functie de ceea ce le afecteaza. Sa le cunoastem mai bine!

Sistemul osos este alcatuit din 223 de oase si articulatiile dintre ele.

Substanta tesutului articular, similara siliconului, ajuta oasele sa se uneasca intre ele si sa formeze astfel scheletul. Structura gelatinoasa a articulatiilor este capabila sa atenueze socurile in timpul miscarii si protejeaza oasele de actiunea de frecare dintre ele.

Tendoanele sunt fibre albe groase si rezistente, prezente in capetele fiecarui muschi, care permit prinderea acestora de os.

Ligamentele sunt fibre albe mai subtiri si mai putin rezistente decat tendoanele care creeaza o legatura intre articulatie si os.


Functii

1. Sustinere. Impreuna cu sistemul muscular, oasele indeplinesc functia de sustinere a greutatii corpului si ii confera acestuia forma caracteristica. Pentru a sustine muschii puternici, oasele trebuie sa fie rezistente.

2. Locomotie. Servind ca stalpi de rezistenta pe care se prind muschii, oasele devin indispensabile miscarilor.

3. Protectia organelor interne. Oasele craniene protejeaza creierul, coastele - plamanii, inima, oasele bazinului si organele genitale, iar vertebrele - maduva spinarii.

4. Productia celulelor rosii. Maduva osoasa produce in fiecare zi miliarde de celule rosii. In caz de accidente cu pierdere masiva de sange, rata de productie se mareste de pana la zece ori.

5. Rezerva de saruri minerale. Atunci cand nivelul de calciu, magneziu scade, organismul apeleaza la rezerva osoasa.


Din ce sunt formate oasele?

• Membrana externa inveleste osul, cu exceptia capetelor acoperite de cartilaje. Ea este alcatuita din fibre de colagen si fibre elastice si cuprinde vase de sange ce patrund in masa osoasa.

• Masa osoasa este formata din tesutul osos, cuprinde vase de sange si limfatice, terminatii nervoase. Sarurile minerale sunt legate intre ele prin colagen.

• Membrana interna captuseste osul in interior.

• Maduva osoasa (rosie, galbena, cenusie) este alcatuita din tesut conjunctiv, vase de sange si terminatii nervoase. Maduva rosie are rol principal in formarea tesutului osos si celulelor sangvine. Cea galbena se gaseste in interiorul oaselor lungi, e formata din celule grase si formeaza o rezerva nutritiva pentru organism. Maduva cenusie nu are nici un rol.


Particularitati ale oaselor

Osul cel mai lung din corp este femurul, care reprezinta o treime din inaltimea totala.

Osul cel mai rezistent este mandibula, pentru a permite mestecarea alimentelor.

Cel mai mic os este scarita, situat in urechea interna, care e mai mic decat un bob de orez.

Cel mai lat os este coxalul sau osul soldului.

Cel mai curbat os este coloana vertebrala, formata din mai multe oase (vertebrele).

Cel mai des fracturat os este clavicula, unul dintre oasele principale ale articulatiei umarului.


Info

Faptul ca tendoanele si ligamentele sunt albe explica de ce ele se regenereaza mai greu in cazul unui accident: nu au vase de sange, fiind hranite, oxigenate si curatate prin intermediul muschilor alaturati. Tocmai de aceea aportul de sange la nivelul musculaturii, prin sport sau masaj, este atat de important pentru sanatatea articulatiilor.


Ultimele articole din categoria: Boli ale oaselor si articulatiilor





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa