Boli care fragilizeaza oasele

 
Informatii despre boli care fragilizeaza oasele

Ca oricare alt organ din corp, oasele sunt afectate odata cu trecerea timpului si procesul firesc al imbatranirii.

Oasele se deterioreaza inainte de vreme cand in corp exista dezechilibre sau boli care le vizeaza direct sau indirect. Iata despre ce anume este vorba!


Hipertiroidie

Reprezinta functionarea excesiva a glandei tiroidei care secreta mai multi hormoni. Intensifica metabolismul calciului si fosforului.

• antreneaza extragerea calciului din oase;

• creste eliminarea de calciu prin urina;

• cresterea excitabilitatii neuromusculare specifice, consuma rezervele de calciu.

Spasmofilia - este un sindrom al unei alte afectiuni (anxietate, dezechilibru intre minerale, hiperexcitabilitate nervoasa). Manifestarile care apar in spasmofilie presupun tulburari musculare, respiratorii si cardiace cauzate de scaderea calciului sau magneziului din sange. Cand nivelul de calciu din sange scade, organismul il extrage din tesutul osos.

STIAI? Spasmofilia este si urmarea scaderii concentratiei de magneziu din organism.


Celiachia sau intoleranta permanenta la gluten

Presupune o stare inflamatorie a intestinului ce nu permite asimilarea nutrientilor. Afectiune dificil de diagnosticat, este periculoasa pentru oase, pacientii fiind tratati pentru boli care apar secundar (anemie, oboseala, osteoporoza). Celiachia nu permite asimilarea mineralelor necesare oaselor.


Insuficienta renala cronica

Rinichiul are rol important in metabolismul fosfocalcic. Daca nu functioneaza adecvat, reabsorbtia mineralelor in corp este impiedicata.

STIAI? In 24 de ore, rinichii filtreaza 18 g de calciu, din care 200 mg se intorc in organism spre a fi folosite in continuare. Cand rinichii nu functioneaza cum se cuvine, aceasta cantitate nu mai e salvata, eliminandu-se prin urina.


Bolile cronice

In general, creeaza un mediu toxic in organism, atat din cauza manifestarilor, cat si a medicamentelor. Aciditatea crescuta (pH scazut) trebuie tamponata cu minerale bazice, extrase din rezerva, adica din tesutul osos.


Stiai?

La persoanele cu hipertiroidie, concentratia de calciu eliminata prin transpiratie este de doua ori mai mare decat la cele sanatoase.

Sanatatea de azi; foto: www.prostemcell.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa