Cat de sanatos este oul pentru organism?

 
Informatii medicale despre consumul de oua

Oul contine vitamine, dar are si contraindicatii legate, in principal, de colesterol. Pentru consumul oualor e bine sa se tina seama de varsta. Pentru unele persoane poate aduce avantaje, dar si inconveniente. Femeile insarcinate pot consuma oua. Astfel isi vor asigura nevoile de energie si de proteine. In plus, vor beneficia de fier, mineral esential in perioada de . De asemenea, nu trebuie sa uitam de vitamina A, importanta pentru cresterea fatului. E bine insa ca oul sa nu fie consumat crud. Se digera mai greu. E vorba de maioneza, creme.

In cazul utilizarii trebuie ca ouale sa fie foarte proaspete. Ouale se tin la frigider. E mai bine sa nu le speli inainte de utilizare, dar sa te speli bine pe maini dupa. Pentru adulti oul este excelent fiindca asigura tonicitatea muschilor si aduce o cantitate importanta de proteine, In plus, vitamina D va favoriza absorbtia calciului, necesar pentru sanatatea oaselor. Fierul va impiedica anemia si oboseala. Oul mai contine pigmenti naturali si luteina, care protejeaza vederea. Copiii trebuie sa manance oua, care le asigura o cantitate importanta de proteine necesare muschilor si scheletului. Oul este si o sursa de fosfor, buna pentru functionarea creierului.Evident, vitamina D pentru oase si A pentru ochi.

Pentru unii copii, oul poate fi o sursa de alergii. De aceea e recomandabil sa nu fie introdus in alimentatie inainte de un an. De obicei alergiile dispar pe masura ce copiii cresc. Continutul in colesterol nu trebuie ignorat. Alaturi de creier, oul este alimentul cel mai bogat in colesterol. De aceea, persoanele care au probleme cu colesterolul e preferabil sa limiteze consumul de oua la 2-3 pe saptamana. In acest caz cel mai bine e sa ceara opinia medicului de familie.

Lumea femeilor; Livia Nena, biolog nutritionist; foto: nera-distributions.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa