Ce informatii ofera eticheta unui produs alimentar?

 
Informatii despre citirea etichetei unui produs alimentar

In primul rand trebuie sa citesti compozitia produsului. Lista ingredientelor te informeaza despre materiile prime utilizate, in ordinea descrescatoare a cantitatii. Daca o substanta grasa figureaza in compozitie ca prim ingredient (ulei, unt, margarina), ai grija, nu consuma prea mult, daca nu vrei un aport de energie crescut.

Anumite ambalaje contin si o eticheta nutritionala. Mai exact, un tabel cu valorile nutritionale ale alimentului (energie, proteine, glucide, lipide, fibre alimentare, vitamine, minerale). Valorile nutritionale sunt date, in general, pentru 100 g de aliment. Pentru anumite alimente (precum paste, orez, gris) compozitia nutritionala este indicata pentru 100 g de aliment crud.

In timpul gatirii, aceste alimente se hidrateaza, iar valoarea lor nutritionala se imparte la trei. Pe anumite etichete vei gasi inscriptionat cuvantul „dietetic“. Nu te gandi ca sunt, neaparat, produse destinate scaderii in greutate. Produsele dietetice inglobeaza produse destinate regimurilor fara sare sau produse destinate efortului, alimente pentru nou-nascuti sau copii foarte mici. Citeste, deci, cu atentie orice eticheta a unui produs atunci cand il cumperi.

Lumea femeilor; Livia Nena, biolog nutritionist; foto: www.libertatea.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa