Degetul in ciocan: cauze, simptome, tratament

 
Cauzele, simptomele si tratamentul degetului in ciocan

Deformarile oaselor apar in orice parte a corpului, chiar si la degetele de la picioare. Desi aceasta afectiune este ascunsa cu usurinta de pantofi, ea creeaza mari probleme.

In mod normal, in timpul mersului, degetele de la picioare se indoaie usor la fiecare pas. Acest lucru permite indeplinirea functiei de sprijin si mentinerea stabilitatii corpului odata cu fixarea corecta a talpilor pe sol. Uneori, unul din degete se deformeaza, ramanand permanent flexat, sub aspectul unui deget in forma de ciocan.


De ce apare degetul in ciocan?

Poate fi dobandit din cauza purtarii pantofilor foarte stramti sau prea mici sau este cauzat de preexistenta altor afectiuni (monturi, picior scobit, arsuri, lungimea inegala a picioarelor, boli inflamatorii de tip reumatoid), dar apare si in urma unui traumatism.

Degetul cel mai frecvent afectat este aratatorul.

Sportivii de performanta - atleti, fotbalisti, baschetbalisti, gimnasti - sunt predispusi la aceasta afectiune deoarece pun o mare presiune pe degete si talpa piciorului (alergari, sarituri, jocul cu mingea etc).


Cum recunosti degetul in ciocan?

Degetul in ciocan este o afectiune dureroasa, care duce la complicatii la nivelul articulatiilor labei piciorului, bataturi locale sau chiar imposibilitatea de a merge sau a purtarii incaltamintei.


Cum se trateaza degetul in ciocan?

Tratamentul initial presupune adaptarea incaltamintei, protectia pielii si calmarea durerii locale prin aplicarea unor unguente. Daca afectarea este severa, se recurge la operatie chirurgicala pentru a restabili forma si functionalitatea degetului. In timpul operatiei, se intervine la nivelul tendoanelor sau al articulatiilor ori direct pe os. Uneori, indepartarea anumitor oase este necesara. Pentru a corecta defectul, operatia cuprinde intreaga talpa, nu doar degetul afectat.

Sanatatea de azi; foto: www.chirurgiapiciorului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa