Entorsa afecteaza ligamentele

 
Informatii medicale despre entorsa

Fie ca ai calcat intr-o groapa, ai sarit de la inaltime sau ai pasit stramb, probabil ca ti s-a intamplat pana acum, macar o data in viata, sa-ti sucesti glezna.

Entorsa apare atunci cand fibrele elastice (ligamentele), care leaga oasele intre ele si ajuta la consolidarea articulatiilor, sunt rasucite, intinse sau rupte in urma unei sarituri sau a miscarilor bruste, care solicita intens articulatia. Cel mai frecvent este afectata glezna, dar sportivii, in general, sufera entorse la nivelul genunchiului, umarului, pumnului si chiar al degetului.


Gradele entorsei

Ligamentele sufera leziuni usoare (cand sunt intinse, rasucite) sau severe (cand se rup). De aceea, entorsa este de mai multe grade:

Gradul 1 - intinderea ligamentelor duce la umflarea gleznei si la o usoara durere la mers.

Gradul 2 - ruperea partiala a ligamentelor cauzeaza umflarea si invinetirea zonei, durere intensa in timpul mersului (inca este posibil).

Gradul 3 - cea mai severa faza presupune ruperea completa a ligamentelor (posibil si fractura de os), insotita de umflare si invinetirea severa. Mersul este imposibil.


Cum se depisteaza entorsa?

In caz de entorsa severa, este necesar examenul radiologic pentru depistarea ligamentelor sau a oaselor lezate. Pentru entorsa simpla, este suficienta examinarea medicala de specialitate.


Cum se trateaza entorsa?

Vindecarea entorsei presupune:

• aplicarea compreselor cu gheata timp de zece minute la fiecare doua ore;

• medicamente antiinflamatoare prescrise de medic;

• protectia zonei cu ajutorul ghipsului si al suportului elastic;

• exercitii de miscare, intindere si intarire a musculaturii gambei;

• tratament chirurgical pentru refacerea ligamentelor rupte si a oaselor fracturate. O entorsa se vindeca de la sine cu ajutorul tratamentului si al exercitiilor. Daca dureaza mai mult de doua saptamani, este necesar consultul medical.


Stiai?

Recuperarea in urma unei entorse dureaza de la una la patru luni.

Sanatatea de azi; foto: www.sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa