Fontanela, un os moale

 
Informatii medicale despre fontanela

Pentru a-i permite trecerea prin canalul nasterii, capul copilului este maleabil, urmand a se intari in cateva luni.

Aceasta flexibilitate este data de existenta fontanelelor. Pentru ca aceste oase ale craniului nu sunt inca intarite si lipite, in primele zile sau saptamani de viata, copilasii au capsorul usor deformat. La nastere, cele opt oase care alcatuiesc cutia craniana nu sunt deplin sudate intre ele, pentru a putea permite dezvoltarea ulterioara a craniului si a creierului. Ele sunt despartite de mici zone fara consistenta osoasa (neosificate), asemanatoare unor santuri. Mai exact, in aceste locuri, creierul este acoperit direct de tesuturile specifice si mai apoi de piele. Aceste santuri se numesc fontanele si se simt la palpare pana in momentul in care se inchid, unind oasele intre ele. Sunt sase fontanele, doua din ele fiind mai importante:

fontanela mare (anterioara), denumita popular moalele capului, se inchide de obicei intre noua si 18 luni sau la maximum doi ani;

fontanela mica (posterioara) se inchide pana la trei luni.


Cand trebuie sa intri in panica?

Din pacate, exista cazuri cand fontanelele creeaza probleme.

1. Fontanela bombata. In mod natural, cand bebelusul plange, stranuta sau varsa, fontanela mare se bombeaza putin. In aceasta situatie, bombarea nu presupune un motiv de ingrijorare. In afara acestor cazuri, tradeaza o presiune intracraniana crescuta produsa de afectiuni grave precum:

apa la creier - acumulare de lichid in creier, care duce la tulburari neurologice sau la deces;

encefalita - infectie cauzata de virusuri, ce duce la inflamarea si cresterea in volum a creierului;

hemoragie - sangerare in interiorul cutiei craniene.

2. Fontanela infundata este un semn de deshidratare severa (diaree, varsaturi).

3. Fontanela nu s-a inchis la timp. Poate fi vorba despre sindromul Down, rahitism, hipotiroidism sau afectiuni care duc la bombarea fontanelei.

4. Fontanela s-a inchis devreme. Presupune insuficienta dezvoltare a creierului. Pana la inchiderea fontanelelor, se recomanda controlul medical periodic la pediatru. Terapia cuprinde tratarea afectiunilor care impiedica alipirea santurilor. In caz de rahitism, se recurge la medicatie pe baza de calciu si vitamina D. Daca dimensiunile craniului sunt normale, inchiderea timpurie a fontanelei nu este un motiv de ingrijorare.

Sanatatea de azi; foto: www.sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa