Gonartroza, boala genunchiului

 
Cauzele, simptomele si tratamentul gonartrozei

Chiar daca denumirea nu ne spune prea multe, aceasta afectiune este la ordinea zilei. Numita de cei mai multi „reumatism la genunchi“, gonartroza poate afecta pe oricine.

Gonartroza este o forma de uzura a articulatiilor de la nivelul genunchiului, a cartilajului acestora si chiar a osului, care apare cu precadere la persoanele varstnice sau supraponderale, precum si la unele categorii de sportivi. Ea poate avea multiple cauze:

1. Inaintarea in varsta. Cantitatea de apa prezenta la nivelul cartilajului articular scade odata cu varsta, cartilajul se deshidrateaza iar functiile sale sunt afectate. Deshidratarea duce la scaderea concentratiei substantelor nutritive care protejeaza articulatia, dar si capacitatea cartilajului de a se reface.

2. Traumatisme repetate in acelasi loc. Anumite meserii sau sporturi presupun folosirea continua si intensa a genunchilor, fapt ce deterioreaza ligamentele de la acest nivel.

3. Obezitatea. Sub povara greutatii corporale, articulatiile se degradeaza de timpuriu.






Cum recunosti gonartroza?

Semnul principal este durerea localizata la nivelul genunchiului, cu iradiere pe gamba si sus, spre coapsa, sub forma de junghi sau arsura. Temperatura locala a zonei afectate este usor ridicata.

Apa la genunchi (acumularea de lichid in jurul articulatiei) este complicatia cel mai des intalnita.


Cum se depisteaza gonartroza?

Diagnosticul corect se stabileste pe baza examenului radiologic, medical si RMN.






Cum se trateaza gonartroza?

Tratamentul cuprinde antiinflamatoare si analgezice, fizioterapie, acupunctura.

Daca durerile devin insuportabile, se recurge la:

Injectii intraarticulare cu acid hialuronic; prezent in mod normal in articulatie, acesta are rol lubrifiant si sustine miscarea.

Artroscopie. Interventie chirurgicala care presupune curatarea articulatiei, repararea tesuturilor si indreptarea franturilor de os.

Osteotomie. Se practica in caz de traumatism si reda forma articulatiei prin alinierea fragmentelor osoase.

Artroplastie. Cand nici o alta metoda de tratament nu functioneaza, se recurge la implantarea unei proteze la nivelul articulatiei care rezista pana la 15 ani.

Sanatatea de azi; foto: www.campinacomment.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa