Nu uita de logoped!

 
Informatii despre interventia logopedului

Problemele de vorbire, citire sau exprimare ale copilului se pot rezolva daca stim sa le identificam devreme si daca folosim metode adecvate.


La ce varsta intervine logopedul?

Varsta optima la care se poate interveni pentru a-l ajuta pe copil sa pronunte corect toate literele este de 5 ani. Pana la varsta de 7 ani, copilul are doi ani sa-si perfectioneze vorbirea, cu sau fara ajutor specializat.

O testare obligatorie se face in clasa I, in urma careia logopedul isi da seama daca copilul, acum de 7 ani, are nevoie sau nu de ore de logopedie. Literele la care copiii intampina cele mai multe dificultati sunt R, L, S, S. Problemele de pronuntie pot fi corectate prin exercitii specifice prin care logopedul incepe sa educe abilitatea copilului de a percepe clar sunetele, in paralel cu exercitii de gimnastica fonoarticulatorie, de muzica, de respiratie si de ritm.


Echipa de „interventie“: parintii, logopedul si educatorul

Pentru a obtine rezultate cat mai bune, ideal ar fi sa se lucreze in echipa: copilul trebuie ajutat intr-un mod cat mai prietenos de parinti, educator/invatator si logoped.


Sfatul specialistului

• Parintele nu trebuie sa manifeste nerabdare fata de nereusitele copilului.

• Cand il corecteaza pe copil, parintele nu trebuie sa foloseasca un ton ridicat intrucat copilul va vedea acest fapt ca pe o pedeapsa.

• Parintele trebuie sa-i incurajeze copilului orice efort folosind un ton bland. Sa nu ii spuna niciodata „NU“, ci doar „POTI MAI BINE“.

• Parintele trebuie sa continue acasa exercitiile recomandate de logoped. Acestea trebuie facute sub forma de joaca, intr-un cadru relaxat, care sa-l stimuleze pe copil.

Psihologul Diana Cramer; Angelica Cobzaru; foto: berilac.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa