Pancreatita acuta: cauze, simptome, terapie

 
Informatii medicale despre pancreatita acuta

Riscul de a face pancreatita acuta este mare la persoanele care au calculi vezicali, diferite infectii microbiene, la pacientii ce au urmat tratamente cu anumite sau care au suferit traumatisme ori operatii, la obezi, la consumatorii de bauturi alcoolice. Denumita mai complet pancreatita acuta necrotica hemoragica, suferinta este caracterizata prin aparitia unei inflamatii si sangerari in pancreas.


Simptome pancreatita acuta

Bolnavul acuza brusc o durere-arsura abdominala atroce, iradianta spre spate si umarul stang, insotita de cele mai multe ori de stare de soc (imobilitate, sudori reci, respiratie superficiala, rapida). Fata si picioarele capata o nuanta violacee, se invinetesc. Criza survine de obicei dupa o masa copioasa, cu multe grasimi si bauturi alcoolice, sau dupa o serie de festinuri. De altfel, despre pancreatita acuta se spune ca este boala oamenilor care traiesc clipa si care, din pacate, nu inteleg sensul cumpatarii decat tardiv. Vomismentele ulterioare sunt compuse din alimente partial digerate, bila, posibil sange. Mai pot aparea balonari, eliminari de gaze, scaune diareice.


Cauze pancreatita acuta

Litiaza (calculoza) biliara; infundarea canalelor de scurgere a sucului pancreatic in duoden (obstructia poate fi generata de calculi pancreatici sau tumori); consumul excesiv de alcool si de grasimi. Alti factori determinanti, mult mai rar intalniti, pot fi bolile alergice, hiperparatiroidismul, afectiunile vasculare, unele infectii virotice sau bacteriene, anumite tratamente medicamentoase (cortizoni), interventiile chirurgicale sau traumatismele pancreatice.


Diagnostic pancreatita acuta

Familia sau cei care ocazional se afla in preajma bolnavului trebuie sa intervina prompt si sa transporte victima cat mai rapid la cel mai apropiat spital de urgenta sau la un spital cu sectii de medicina interna, terapie intensiva si chirurgie. Specialistii vor stabili prioritatile testelor specifice. Desi oarecum asemanatoare cu durerea provocata de un ulcer perforat, de o colecistita supraacuta ori de o forma atipica de infarct miocardic, durerea pancreatitei acute, ca principala manifestare a acestei boli, nu va „pacali“ un bun clinician. Pacientul va fi supus imediat unor examene de laborator (cercetarea amilazemiei, amilazuriei si a glicemiei), radiologice, ecografice, la computerul tomograf.


Terapie pancreatita acuta

O data confirmat diagnosticul, se instituie tratamentul, in primul rand medicamentos (ulterior, eventual, chirurgical). Se urmareste combaterea durerii, dar si reechilibrarea hemodinamica si electrolitica (deoarece bolnavul pierde mult sange), suprimarea secretiei exocrine si neutralizarea enzimelor pancreatice, prevenirea infectiilor si a posibilelor complicatii precoce: insuficienta renala acuta, cancer de pancreas, tulburari de coagulare. Acestea din urma pot avea la randu-le consecinte serioase, precum hemoragia masiva, pleurezia, ascita sau si mai grav, starea de soc, care produce in aproximativ 50% din cazuri decesul.

Fiind vorba de o boala de mare severitate si complexitate, este necesar un consult interdisciplinar, intre medicii internist, nefrolog, chirurg, diabetolog. Pe toata durata internarii, modalitatile de hidratare si de alimentatie vor fi hotarate de doctori. Mult timp, pacientul va primi substantele nutritive esentiale si medicatia pe cale parenterala (intravenos sau printr-o sonda nazala). Produsele farmaceutice de limitare a durerii, a varsaturilor, hemoragiilor, a infectiilor secundare, a insuficientei urinare si a starii de soc vor fi alese tot de catre experti.

Interventia chirurgicala se impune la bolnavii care nu raspund favorabil la tratamentul medicamentos in termen de 48-72 ore, la cei aflati intr-un puseu de colecistita acuta complicata cu pancreato-colecistita sau la cei cu manifestari clare de peritonita acuta. Din nefericire, dupa asemenea operatii, unii pacienti raman cu tulburari metabolice sau nutritionale definite (diabet, insuficienta de suc pancreatic), stari greu suportabile. Sechelele pot fi corectate partial prin masuri igienice, dietetice si prin administrare de substitutive ale functiilor pancreatice.


Important de retinut!

O asemenea boala nu se poate trata la domiciliu. Nu exista terapii naturiste alternative la cele alopate. Procentul de letalitate este mare (5-10%), chiar la cazurile abordate din pripa si corect in spital.

Medicina naturista nr. 3 (175); Dr. Octavian Popescu, doctor in stiinte medicale; foto: efemina.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa