Plante pentru normalizarea tensiunii arteriale

 
Plante medicinale pentru normalizarea tensiunii arteriale

Normalizarea tensiunii arteriale se obtine si cu sprijinul plantelor. Fitoterapeutii sustin ca unele plante si condimente au capacitatea de a tine sub control aceasta afectiune.


Paducelul

Este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra functiei cardiovasculare. Experti spun ca aceasta planta are efecte coronaro-dilatatoare in normalizarea tensiunii si a ritmului cardiac si efecte sedative in diminuarea excitabilitati sistemului nervos. Pentru obtinerea rezultatelor dorite, se recomanda o tinctura preparata dintr-o cana cu flori si frunze de paducel si doua cani cu alcool (maximum 700 de mililitri). Se lasa la macerat timp de 14 zile, iar dupa aceasta perioada, se ia zilnic cate o lingurita diluata in apa, inainte de masa principala (pranz). Se face o cura de cate 20 de zile pe luna, timp de o jumatate de an.


Vascul

Se gaseste in multe retete ca remediu contra hipertensiunii, avand actiune sedativa si antispastica; se prepara un macerat la rece (tinut timp de 12 ore) din 40 g de frunze proaspete la un litru de apa, din care se bea cate un pahar pe zi, inainte de mese, intr-o cura de doua saptamani pe luna. Cel mai eficient este vascul crescut pe ramuri de stejar sau brad. Trebuie stiut ca unele substante toxice din vasc determina anumite restrictii de folosire, mai ales la bolnavii cu leziuni cardiace, fiind administrat numai in amestecuri, in doze strict controlate.


Isopul

Are efecte vasodilatatoare asupra arterelor si este recunoscut pentru faptul ca scade presiunea sangvina. Se prepara o infuzie dintr-o lingura cu planta uscata la 250 ml de apa clocotita si se beau doua cani pe zi.


Uleiul de masline, de porumb si de floarea-soarelui

Au efecte benefice impotriva hipertensiunii prin dizolvarea colesterolului si a lipidelor serice. Specialistii recomanda persoanelor care au tensiunea ridicata sa ia o lingura cu ulei dimineata, pe stomacul gol si seara, inainte de culcare.


Mesteacanul

Are actiune diuretica si hipotensiva, prin eliminarea colesterolului depus pe peretii vaselor. Acesta se foloseste sub forma de infuzie din 10 grame de frunze uscate la 250 ml de apa clocotita, la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu pentru a mari efectul diuretic. Amestecul obtinut se bea dupa ce se raceste.


Talpa-gastei

Are efecte sedative si hipotensive in reglarea presiunii sangvine si a ritmului cardiac. Aceasta planta produce relaxarea vaselor sangvine care alimenteaza cordul, fiind cunoscuta ca un adevarat miracol in terapia bolilor cardiovasculare. Datorita alcaloizilor si uleiurilor volatile pe care le contine, are actiune antispasmodica si sedativa. Se prepara o infuzie din trei linguri de talpa-gastei uscata si 250 ml de apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi.


Traista-ciobanului

Are rolul de a normaliza tensiunea. Se prepara un ceai din 30 de grame de planta, care se fierb timp de zece minute intr-un litru de apa. Se recomanda consumul a 2-3 cani pe zi.


Coacazul-negru

Utilizat sub forma de sirop din frunze si fructe, se recomanda pentru a preveni hipertensiunea, insuficienta cardiaca si angina pectorala. Acesta poate fi adaugat in dieta zilnica si de catre persoanele care sufera de hipertensiune.


Coada-calului

Este indicata hipertensivilor pentru actiunea sa diuretica. Specialistii recomanda consumul unei cani de ceai inainte de fiecare masa: 50-60 grame de planta uscata se fierb timp de 30 minute intr-un litru de apa.


Rozmarinul

Are efecte de imbunatatire a circulatiei sangelui, in reglarea ritmului cardiac si combaterea hipertensiunii asociate cu retentia hidrica si cu unele afectiuni hepatobiliare. Se lasa la macerat, vreme de 12 ore, trei lingurite cu planta in 250 ml de apa rece si se beau doua cani pe zi, dimineata si seara, timp de o luna.


Informativ

Inainte de a incepe un astfel de tratament, cereti sfatul medicului curant pentru a preveni aparitia complicatiilor, deoarece, desi au in compozitie doar plante, aceste remedii pot influenta in mod negativ efectul medicamentelor care v-au fost prescrise.

Sanatatea de azi; foto: unica.md


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa