Uleiul de masline - calitati terapeutice

 
Informatii medicale despre calitatile terapeutice ale uleiului de masline

Uleiul de masline da savoare mancarurilor, trateaza ori previne aparitia unor boli, e folosit in cosmetica.

Uleiul de masline este folosit inca din antichitate nu doar pentru gustul sau aromat, ci si pentru proprietatile sale vindecatoare: imbunatateste circulatia, are efect antiinflamator, previne aparitia unor forme de cancer, contribuie la mentinerea siluetei, amelioreaza suferintele diabeticilor, trateaza etc.


Uleiul de masline este „bun pentru inima“

Polifenolii din uleiul de masline au o puternica actiune antioxidanta si, implicit, un rol important in lupta organismului contra radicalilor liberi. In plus, uleiul de masline face parte din grupa „grasimilor mononesaturate“ care scad colesterolul LDL si cresc nivelul colesterolului HDL („colesterol bun“) din sange.

Astfel, peretii vaselor de sange sunt protejati impotriva depunerilor de colesterol LDL, iar circulatia nu are de suferit, riscul de aparitie a fiind, astfel, scazut. De altfel, dieta mediteraneana, in care uleiul de masline ocupa un rol important, este asociata cu un risc scazut de aparitie a unor boli grave, cum ar fi cele cardiace.


Uleiul de masline este recomandat reumaticilor

In compozitia uleiului de masline intra „oleocantal“, o substanta care inhiba actiunea enzimelor implicate in procesele inflamatoare asociate unor afectiuni. Oleocantalul calmeaza durerile si inflamatiile specifice bolilor reumatice, asemeni aspirinei, dar, in comparatie cu aceasta, nu irita mucoasa gastrica.


Alte afectiuni ce pot fi ameliorate cu ulei de masline

Potrivit statisticilor, cazurile de cancer sunt mult mai putine in Italia, Grecia si Spania, iar specialistii sunt de acord ca aceasta situatie se datoreaza in mare masura consumului crescut de ulei de masline din aceste tari.

Uleiul de masline este recomandat si pentru combaterea diabetului si a bolilor de ficat si pentru imbunatatirea digestiei. O lingura de ulei de masline inghitita in fiecare dimineata, pe stomacul gol, imbunatateste activitatea ficatului.

Amestecat cu zeama de lamaie, uleiul de masline „macina“ calculii biliari (un sfert de ceasca de ulei si unul de zeama de lamaie).

Trebuie sa retineti si faptul ca uleiul de masline este bogat in vitamine (A, B, C, D, E, K) si in fier.


Ulei pentru... frumusete

Uleiul de masline previne imbatranirea si este utilizat nu doar pentru vindecarea organismului, ci si in cosmetica.

Hraneste, hidrateaza si tonifica pielea. In fiecare seara, dupa demachiere, masati-va pielea cu ulei de masline. Efectele vor fi vizibile dupa numai o saptamana de tratament. Preparati-va o masca din: o lingura de ulei de masline, un galbenus si o lingurita de zeama de lamaie sau de portocala. Lasati-o sa actione timp de 10 minute si indepartati-o cu apa calduta. Masca este potrivita tenului uscat sau celui imbatranit. Pentru tenul gras, inlocuiti galbenusul cu albus.

Intareste unghiile si da stralucire parului. Daca aveti unghiile fragile, faceti de doua-trei ori pe saptamana o „baie de ulei“: incalziti ulei de masline, turnati-l intr-un vas si lasati mainile in ulei pana cand acesta se raceste. Daca aveti parul uscat, frecati-va in fiecare seara pielea capului cu ulei de masline, dupa care acoperiti-va capul cu un prosop, lasati sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care spalati cu un sampon pentru par uscat sau cu galbenus.

Antireumatic. Pisati o capatana de usturoi si amestecati cu 250 ml de ulei de masline. Lasati la macerat timp de 3 zile, intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui. Obtineti, astfel, un leac eficient care va calma durerile reumatice sau cele provocate de entorse. Aplicati pe locul afectat, masand usor, dupa care acoperiti cu un prosop gros de bumbac.

Ioana; Oana Hanganu; foto: retete-miraculoase.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa