Carotidele si caloriile goale

 
Stiri medicale despre carotide si caloriile goale

Arterele carotide sunt principalele vase de sange care asigura irigatia creierului. Un indice de grosime marit al peretilor carotidieni este cunoscut ca un indicator sensibil al bolii cerebrovasculare in stadiu preclinic.

Un studiu efectuat recent de cercetatorii americani atrage atentia asupra riscului pe care il prezinta „caloriile goale“ pentru sanatatea peretilor arterelor carotide.

Potrivit datelor analizate de specialistii de la Universitatea Boston, SUA, femeile care au o alimentatie cu densitate calorica mare au avut un indice al grosimii peretilor carotidieni mai mare decat femeile care s-au hranit mai sanatos. Regimul cu multe „calorii goale“ se caracterizeaza in general printr-un aport crescut de alimente cu densitate calorica mare si aport scazut de micronutrienti cu proprietati protectoare (vitamine, antioxidanti, substante minerale etc). Practic, regimul de „calorii goale“ se defineste prin: consum mare de grasimi totale si grasimi saturate (grasimi de origine animala), consum crescut de zahar si produse zaharoase (dulciuri, deserturi etc), consum mare de bauturi indulcite si consum redus de fructe si legume.

Foto: www.vasculaire.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa