Hidratarea

 
Informatii despre hidratare

Vara, hidratarea este de baza. Din cauza transpiratiei in exces, organismul nostru pierde pe langa apa si substante minerale, a caror lipsa pot genera o serie intreaga de tulburari metabolice precum: oboseala, iritabilitatea, lipsa de productivitate, dureri de cap sau de muschi.


Cum si cat ne hidratam?

Pentru o buna functionare a organismului, specialistii recomanda consumul a minim doi litri de lichide pe zi, aceasta insemnand si ceai, limonada sau alte bauturi usoare, cu putin zahar, nu numai apa. Nu este indicat consumul cafelei, sucurilor acidulate, berii sau chiar a bauturilor alcoolice care nu fac decat sa inrautateasca starea generala a organismului.

Vara, pierderea apei este simtita mai agresiv de organism, nu numai la nivelul organelor interne ci si la nivelul epidermei. Pielea pierde apa si se deshidrateaza, iar acest lucru duce la pierderea elasticitatii si la aparitia ridurilor. Consumul insuficient de apa duce la imbatranirea prematura a tenului. Un organism deshidratat poate fi recunoscut repede, pentru ca tenul are un aspect tern, obosit, lipsit de viata. De aceea, pentru a diminua efectul nociv al razelor UV se recomanda folosirea gelurilor si cremelor bogate in apa, pulverizari cu apa termala si crema cu factor de protectie.


Atentie la hiperhidratare!

Desi e indicat sa bem doi litri de lichide pe zi, chiar trei pe timp de vara si canicula, nu este recomandat sa ne hidratam excesiv. Din cauza unor dereglari hormonale, in special, organismul nostru va retine mai multa apa decat ar trebui. Retentia de apa este semnul unui dezechilibru in organismul nostru. Acest lucru duce la accentuarea celulitei, dureri musculare, arteriale si retentie de lichide, adica picioare si maini umflate. Pentru a evita aceste inconveniente este indicat sa bem doar atunci cand ne este sete si sa avem grija si la alimentatie. Se recomanda consumul de fructe si legume proaspete, bogate in apa, iaurturi, supe. In combaterea retentiei de apa se reduce pe cat posibil pana la deloc, consumul de sare. Aceasta retine apa in organism si mai mult decat atat, favorizeaza aciditatea gastrica si pofta de mancare.

Blu; Mirela Coman, consultant cosmetice Sensiblu; foto: www.dietetik.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa