Scrofuloderma

 
Informatii medicale despre scrofuloderma

Scrofuloderma este caracterizata prin nodozitati subcutanate, evoluand spre ramolire si ulceratie, localizate mai ales in regiunile ganglionare.


Etiopatogenie

Scrofuloderma se observa in special la copii si la adolescenti, frecvent asociata cu o tuberculoza ganglionara sau osoasa. Invadarea hipodermului se face, in marea majoritate a cazurilor, cu bacili tuberculosi provenind pe cale limfatica de la o adenita sau o osteita bacilara. In prima copilarie, se pot intalni si forme rezultand dintr-o diseminare hematogena (adesea dupa o rujeola). Localizarea de electie este la nivelul gatului, in regiunea submaxilara si in regiunea laterocervicala, mai rar pe membre si fata.


Simptomatologie

Goma incepe printr-o nodozitate subcutanata de marimea unui bob de porumb, elastica, renitenta, mobila, care creste si devine fluctuenta. In cateva saptamani sau cateva luni, se produce in centrul ei o ulceratie punctiforma prin care se elimina o serozitate tulbure, galbuie. Orificiul initial se largeste treptat, devenind o ulceratie de forma neregulata, cu marginile violacee, moi, dezlipite. Daca se exploreaza ulceratia cu un stilet, acesta patrunde adanc sub margini, intr-o cavitate de forma neregulata, prelungiia adesea de traiecte fistuloase. Dupa o evolutie lenta, de mai multe luni sau chiar ani, leziunile se cicatrizeaza. Cicatricele sunt aderente, reliefate, cu bride si punti pe sub care se poate trece un stilet si uneori devin hipertrofice.


Diagnosticul diferential al scrofulodermei

Trebuie facut cu goma sifilitica, care evolueaza mai rapid, din ramolirea ei rezultand o ulceratie regulat rotunda, cu marginile taiate drept. De asemenea, mai trebuie diferentiata de abcesele stafilococice cu evolutie rece ale sugarului debilitat.

Foto: www.dermaamin.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa