Tensiunea arteriala. Cum se masoara tensiunea arteriala?

 
Informatii medicale despre tensiunea arteriala

Auzim des despre tensiunea arteriala. Multe persoane din ce in ce mai tinere sunt afectate de hipertensiune. Ce este ea, de fapt si la ce valoare devine o problema? Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor. Ea are doua componente: tensiune arteriala sistolica (presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe) si tensiunea arteriala diastolica (presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului).

Tensiunea arteriala optima este sub 120/80 milimetri coloana de mercur (mmHg). De asemenea, sunt acceptate ca valori normale cele situate intre 120/80 si 139/89 mmHg. Daca insa are valoarea de 140/90 mmHg sau mai mult, se considera hipertensiune arteriala. In cazul unui adult, valorile situate sub nivelul de 140 mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si 90 mmHg pentru cea diastolica sunt considerate normale.


Cum se masoara tensiunea arteriala?

Ca rezultatele obtinute sa fie reale, medicii spun ca, atunci cand ne masuram tensiunea, trebuie sa stam pe scaun sau culcat, sa fim relaxati, sa nu ne miscam si sa nu vorbim in timpul operatiunii. In plus, se recomanda ca, inainte de a masura tensiunea, sa nu fumam, sa nu bem cafea si sa nu depunem efort, deoarece acesti factori influenteaza valoarea obtinuta. O alta regula care trebuie respectata este ca tensiometrul sa fie pus direct pe piele.

In cazul in care ne masuram tensiunea in picioare, rezultatele vor fi un pic mai mari decat cele obtinute stand pe scaun sau culcat. Valoarea obtinuta dimineata la trezire, dupa odihna de peste noapte si inainte de a manca, este considerata tensiune fundamentala. In plus, in cazul femeilor gravide, tensiunea arteriala trebuie interpretata numai de medicul de familie sau de cardiolog, deoarece sarcina influenteaza mult aceste valori.

Valoarea ideala, numita si tensiune de aviator, este de 120/80 mmHg.
Foto: purnendukumar.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa