Tenul gras - produse de curatare, masti naturale

 
Sfaturi si recomandari pentru tenul gras

Daca tenul dumneavoastra are o tendinta accentuata spre ingrasare, cu siguranta ati constatat cat de capricios si predispus la probleme se dovedeste. Diferitele agresiuni externe, alimentatia nechibzuita, modul de viata dezordonat sunt numai cativa dintre factorii care au o influenta nefasta, ducand la aparitia inesteticelor cosuri, la hipersecretie de sebum si la multe alte neplaceri. Din fericire, exista metode de a reda frumusetea chiar si pielii grase, unele mai simple si mai la indemana decat poate v-ati imaginat.


Produse de curatare si demachiere pentru tenul gras

De cele mai multe ori, persoanele care au pielea grasa, incarcata, apeleaza la peelinguri repetate, la tratamente cosmetice dure, vrand parca sa elimine dintr-o data orice imperfectiune. O astfel de atitudine provoaca mai mult rau decat bine, caci tenul are o reactie exact inversa celei scontate, in sensul ca va produce din ce in ce mai mult sebum. Ingrijiti-va epiderma cu delicatete, optand pentru produsele cu adevarat eficiente si neriscante.

Sapunul clasic - prea agresiv. Daca obisnuiti sa va curatati fata cu sapun, este cazul sa renuntati, intrucat ingredientele din care este facut sunt mult prea dure pentru pielea sensibila de la acest nivel. Alegeti un produs lichid, destinat ingrijirii tenurilor mixte sau grase, eventual anticomedoane.

Gelurile fara chimicale - ideale! Gelurile de curatare pe baza de ingrediente naturale sunt foarte apreciate pentru senzatia de prospetime pe care o confera dupa ce sunt indepartate de pe fata cu apa calduta. Atentie! Nu lasati pielea sa se zvante singura dupa o astfel de operatiune - se poate deshidrata. Stergeti-va cu un prosop moale.

Lapte demachiant - bun, dar numai urmat de un tonic. Laptele demachiant ramane foarte eficient pentru a indeparta fardurile si toate impuritatile depuse pe piele de-a lungul zilei. Un lucru este insa indispensabil: folosirea la final a unui tonic fara alcool, care sa elimine orice urma de lapte, ce ar putea obstructiona porii, ducand la aparitia cosurilor.


Avantajele tenului gras

Contrar a ceea ce credeti, exista si cateva avantaje in a avea pielea grasa:

• Este mai putin predispusa la imbatranire. Sebumul este un adevarat antirid natural. Un bun exemplu in acest sens il reprezinta femeile asiatice, care au intr-un procent foarte mare tenul gras si care afiseaza o mina tinara pana la o varsta mult mai inaintata fata de europence.

• Situatia se remediaza o data cu trecerea anilor. In timp, pielea are tendinta de a produce din ce in ce mai putin sebum.

• Nu este nevoie de crema pe parcursul zilei, asa cum se impune in cazul tenurilor uscate si chiar a celor mixte.


Inamicii nebanuiti ai tenului gras

Deseori, femei trecute de mult de varsta adolescentei se confrunta cu problema acneei. La originea necazului pot sta o serie de factori care tin mai putin de dermatologie:

Stresul. Este unul dintre cei mai de temut inamici ai tenului, mai cu seama daca are tendinta spre ingrasare. Cum actioneaza acest demon nevazut este foarte simplu de explicat: pe fond de stres, depresie sau anxietate, se produce un dezechilibru la nivelul neuromediatorilor din creier. Excesul unuia sau altuia dintre acesti mediatori poate modifica proprietatile celulelor cutanate pana la a le imbolnavi. Astfel, ele pot secreta prea mult sebum si asa se ajunge la aparitia acneei. De altfel, s-a constatat experimental ca numeroase femei se confrunta cu prezenta cosurilor in perioadele cand sunt mai surmenate decat de obicei.

Insuficienta somnului. Reprezinta un alt factor care influenteaza aparitia acneei. Cum? In timpul somnului, organismul produce peptide, substante necesare bunei functionari a neuromediatorilor. Pielea resimte imediat lipsa pretioaselor elemente, reactionand printr-un proces inflamator, ce poate lua aspectul acneei.

Poluarea, fumul de tigara. Obstructioneaza porii pielii fie din interior, prin inhalarea fumului de tigara, fie din exterior, de la noxele emise de tevile de esapament ale masinilor, de fabrici etc.

Solutia? Relaxati-va, evitati situatiile care genereaza angoasa, iesiti cat mai des din oras pentru a respira aer curat, dormiti opt ore pe noapte...


Argila - lutul magic pentru tenul gras

Pentru tenul gras, cea mai buna este argila verde. De ce? Acest tip are o capacitate remarcabila de captare a bacteriilor. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca este un produs natural, nu prea scump si usor de gasit pe piata. Si modul de utilizare este lesnicios:

1. Amestecati pudra de argila cu putina apa calda. Frecati energic, pana la obtinerea unei creme omogene. Argila constituie o excelenta baza pentru uleiurile esentiale. Inainte de a aplica masca, adaugati cinci picaturi de esenta de levantica purificatoare sau de geranium, care are efect astringent.

2. Pentru a evita deshidratarea pielii, este bine sa intindeti un strat de argila mai gros, care sa nu se zvante prea repede. Argila verde este ultraabsorbanta; daca se usuca rapid, va incerca sa gaseasca in piele apa care ii lipseste, dar trebuie sa facem in asa fel incat sa traga doar excesul de sebum si atat. Recomandare: cand observati ca masca capata tonuri mai pale, vaporizati pe ea putina apa termala, pentru a mentine umiditatea.

3. Argila se indeparteaza cu mana, eventual folosind servetele de hartie umezite, iar la final fata se clateste cu apa din belsug.


Masti naturale pentru tenul gras

• Amestecati intr-un vas din portelan o lingura de tarate de grau, o lingurita de miere poliflora, o lingurita de lapte praf si un galbenus. Adaugati atata apa fierbinte cat sa obtineti o pasta care sa nu se scurga de pe piele. Aplicati cu ajutorul unei pensule produsul obtinut, pe fata, gat si decolteu. Lasati sa actioneze 20 de minute. Dupa acest interval, indepartati masca cu apa calduta din belsug.

• Dati prin rasnita de cafea doua linguri de radacina de nalba mare uscata, ca sa obtineti un praf fin. Dizolvati o lingura de miere in trei linguri de apa fierbinte si amestecati cu pudra vegetala. Aplicati cu ajutorul unei pensule pasta obtinuta pe fata, gat, decolteu si umeri. Lasati sa actioneze o ora. Spalati masca cu multa apa calda. Este foarte indicata in cazul tenurilor iritate, incarcate. Ajuta la curatarea porilor si indeparteaza celulele moarte.

• Spalati bine un castravete si, cu coaja cu tot, dati-l prin razatoarea mica. Amestecati piureul obtinut cu o lingurita de crema nutritiva si o jumatate de lingurita de miere. Aplicati masca pe pielea curata, in strat gros, pe fata, gat si decolteu. Lasati sa actioneze 15 minute, apoi clatiti cu apa calduta.

Medicina naturista nr. 3 (175); foto: www.frumusele.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa