Tuberculoza verucoasa

 
Informatii medicale despre tuberculoza verucoasa

Tuberculoza verucoasa este o tuberculoza cutanata, virulenta, survenind la indivizii infectati anterior cu bacilul Koch si caracterizata prin placarde cu centrul verucos. Tuberculoza verucoasa este mult mai rara la copil decat la adult. In marea majoritate a cazurilor, tuberculoza verucoasa este exogena, bacilii sunt inoculati in piele accidental sau prin autoinoculare din sputa sau din materiile fecale. Desi rara, infectia hematogena este si ea posibila, in special la copil, dupa rujeola sau scarlatina. In aceste cazuri, focarele sunt multiple.

Tuberculoza verucoasa se localizeaza cel mai des la maini, degete, in special police si picioare. Pe genunchi sau perianal, se observa mai rar.


Simptomatologie

Leziunea, de obicei unica, se prezinta sub forma uni placard rotunjit sau ovalar, cu diametrul de unul sau mai multi centimetri, compus din trei zone: una periferica, neteda, eritematoasa; una intermediara, violacee, infiltrata, presarata cu scuame, cruste, mici ulceratii si pustule; una centrala proeminand cu cativa milimetri deasupra nivelului pielii, papilomatoasa, verucoasa. Presand usor intre degete placardul, apar de cele mai multe ori cateva picaturi de puroi dintre ridicaturile papilomatoase. Centrul placardului are tendinta sa evolueze spre cicatrizare spontana, in timp ce marginile se intind lent. Netratata, afectiunea dureaza mai multi ani dupa care se poate vindeca spontan.

Foto: www.omnimedicalsearch.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa