Zmeura. Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura

 
Zmeura. Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura
Acest fruct atat de mic si aromat dar si deosebit de bogat in substante si elemente cu proprietati antimicrobiene si anticancerigene, reuseste cu atata succes, sa acopere necesitatile nutritive ale organismului uman prin continutul sau mare de vitamine, minerale, pectine ori substante de natura flavonoidica.

Rezultatele recente efectuate de cercetatorii olandezi reflecta faptul ca zmeura prezinta o activitate antioxidanta de 50 de ori mai puternica decat capsunile, de zece ori mai mare decat a rosiilor si de trei ori mai mare decat a fructelor de kiwi si aceasta datorita prezentei unuia din principalii constituenti: acidul elagic cu un rol foarte important in prevenirea distrugerii celulare si in neutralizarea radicalilor liberi.







Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura

Zmeura, proaspat culeasa, reprezinta o bogata sursa de vitamine (vitamina C, mangan, folati, vitamina B2, B3, potasiu, magneziu, acizi grasi, tanini, coloranti, pectina, substante minerale, omega-3, cupru si fier si in cantitati mici vitamina A, E, calciu si fosfor) dar si o resursa remarcabila de fibre (9 g de fibra la o cescuta de circa 150 g zmeura).

Zmeura mai contine: acid salicilic si zaharuri sub forma de levuloza, ceea ce o recomanda inclusiv reumaticilor si diabeticilor, dar si in proportie de la 4% la 11%, acizi citrici. Principala calitate a zmeurei o reprezinta efectul ei antioxidant, determinat de continutul in acid elagic, cu rol important in prevenirea distrugerii celulare si in neutralizarea radicalilor liberi.

De asemenea, zmeura se recomanda in cazul asteniilor, anemiilor, afectiunilor hepatice, in gastrita hiperacida si ulcer duodenal, deoarece contribuie la scaderea nivelului de aciditate gastrica. Ca adjuvant zmeura este folosita si in afectiuni mai grave cum ar fi: cirozele, afectiunile cardiace, oculare, hipertensiune, ateroscleroza, stari febrile ori amigdalita.






Totusi, prin continutul de oxalati, consumul de zmeura prezinta si un risc ce indeamna la consumul cu moderatie. Persoanele care au pietre la rinichi sau la vezica biliara trebuie sa evite consumul ridicat de zmeura. Ceaiul din frunze de zmeura, folosit extern, constituie un antiacid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic.


Implicatiile zmeurei in cosmetica

Zmeura este recomandata nu doar pentru efectele sale curative ci si pentru aplicatiile ei din lumea cosmeticii. Fortifiant puternic pentru fata, miezul proaspat de zmeura era folosit, astfel, din timpuri stravechi in vederea curatarii si regenerarii pielii.

Pentru o cura antirid de ceai de zmeura se recomanda consumul zilnic (45 zile, de trei ori pe zi). Proprietatile si intrebuintarile zmeurei se regasesc cu succes si in formula unor creme de fata ori de corp, masti, sampoane ori geluri de dus.

Blu; Irina Ozsvath, consultant cosmetice Sensiblu.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa