Pintenul calcaneean: cauze, simptome, tratament

 
Informatii medicale despre pintenul calcaneean

Desi denumirea medicala pare complicata, afectiunea este cunoscuta popular sub numele de cioc la calcai.

Pintenul calcaneean reprezinta inflamatia la nivelul labei piciorului produsa de o excrescenta (proeminenta) osoasa in zona interna a calcaiului sau in spatele acestuia, aparuta in urma depunerii masive de calciu. Zona se inflameaza din cauza activitatii fizice (mersul normal), a incaltamintei neadecvate sau atunci cand exista defecte la nivelul talpii, de tipul piciorului plat (platfus).


Cum recunosti pintenul calcaneean?

La inceput, pintenul nu produce simptome. Durerea apare pe masura ce afectiunea evolueaza ca urmare a frecusului sau inflamatiei, fiind localizata in calcai sau cuprinde toata talpa cu iradiere spre partea externa a labei piciorului.

Din dorinta de a nu simti durerea, unele persoane gasesc anumite unghiuri de calcatura, ceea ce duce la deformarea piciorului.

Exista peste 30 de cauze ce produc dureri ale calcaiului.


Cum se depisteaza pintenul calcaneean?

Radiografia este elocventa in stadiul avansat al bolii, dar nu depisteaza intotdeauna prezenta unui pinten aflat in faza de debut.


Cum se trateaza pintenul calcaneean?

Tratamentul este nechirurgical, deoarece operatia poate produce complicatii severe:

• medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;

• infiltratii locale cu corticoizi;

• injectarea locala a unui anestezic pentru atenuarea durerii.

0 metoda importanta pentru reducerea suferintelor si stoparea evolutiei o reprezinta purtarea in interiorul incaltamintei a unor talpici moi, din latex, special conceputi. Acestia au denivelari care completeaza golul unde este localizat pintenul. Astfel, ii limiteaza extinderea, reduce presiunea in timpul calcaturii, previne si calmeaza durerea. Purtarea acestor talpici timp de o luna face ca durerea sa dispara.

Terapia Shockwave este o noua tehnologie care, pe langa eliminarea durerii si relaxarea musculara, presupune dizolvarea structurii calcifiate cu ajutorul unor unde de soc. Aceasta metoda de tratament are rezultate benefice in cel putin 60% din cazuri.

Sanatatea de azi; foto: www.ortokinetic.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa