Ceapa verde - retete de succes

 
Tratamente si remedii naturiste cu ceapa verde

Acum, cand abunda prin piete la un pret accesibil, ceapa verde trebuie inclusa zilnic pe lista de targuieli, deoarece insumeaza toate calitatile unui excelent aliment-medicament.

Tara de origine a cepei verzi este indepartatul Egipt, fiind cultivata pe suprafete intinse pe malurile batranului Nil inca din antichitate. Aici se bucura de o reputatie extraordinara, fiind folosita la prepararea a numeroase remedii. Romanii au fost cei care au raspandit-o in Europa, denumirea latina (Allium cepa) datorandu-se medicului Plinius.


Un ingredient al longevitatii

Ceapa verde se pare ca detine proprietati reintineritoare, purificatoare, regeneratoare mai puternice decat are leguma ajunsa la maturitate. Este un stimulent general al sistemelor nervos, hepatic, renal, un diuretic eficient, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor, antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic si antiinfectios, vermifug si cicatrizant. Se cunosc efectele antialergice ale cepei, datorate in principal actiunii depurative. Pentru ca regleaza activitatea anumitor glande din corp, este considerata un antihistaminic natural de exceptie. Pentru a profita de acest lucru, este suficient sa consumati in fiecare zi cate sase fire de ceapa proaspata, cel mai bine fara alte adausuri, ideal, daca va permite stomacul, dimineata, pe nemancate. Daca suferiti de diabet, chiar si intr-o faza avansata, ceapa verde nu ar trebui sa lipseasca in nici o zi din dieta. Are efect hipoglicemiant, actioneaza ca un diuretic bland si, in plus, regleaza activitatea glandelor endocrine. In tratamentul bolilor renale cronice, consumul de ceapa verde, mai ales la masa de dimineata si la cina, are rezultate remarcabile, multumita in principal calitatilor depurative.


Retete de succes:

• In caz de raceala la bebelusi, puneti in 50 ml lapte matern (sau lapte praf formula) o ciuperca champignon si o ceapa verde (fara cozile verzi), apoi fierbeti amestecul la bainmarie. Se administreaza doar zeama rezultata sugarului care are nasucul infundat.

• Pentru a va apara de infectii, pentru intarirea imunitatii, preparati vin de ceapa. Intr-un borcan de un litru puneti 100-150 g ceapa taiata marunt, adaugati 100 g miere si umpleti borcanul cu vin rosu de calitate. Dupa doua saptamani, strecurati si beti cate trei linguri pe zi.

• Pentru a pune capat tusei, luati un cartof, trei cepe verzi, un mar, toate crude; curatati-le, feliati-le si puneti-le intr-un litru de apa. Fierbeti-le pana ce lichidul scade la jumatate. Luati cate o lingura de fiertura inainte de mese.

• Daca sunteti meteosensibili, adica la schimbarea brusca a vremii simtiti dureri de cap, slabiciune, incercati sa mancati in acele perioade ceapa verde cu paine neagra, intarindu-va tonusul vaselor sanguine. Contra mirosului neplacut al cepei, mancati lamaie, patrunjel sau propolis.

• Cura contra acneei. Consta in consumarea, timp de doua saptamani, a zece fire de ceapa verde pe zi. De asemenea, in toata aceasta perioada, este bine sa se adopte o dieta preponderent vegetariana (bazata in proportie de mai bine de 70% pe cruditati). Sa nu lipseasca din meniu salata verde (un bun antiinflamator), mararul si telina. La fel de utila este combinatia amintita in eradicarea eczemelor de orice fel.

Medicina naturista nr. 5 (177); foto: www.freshjuice.ca


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa