Tuberculoza coloanei vertebrale

 
Informatii medicale despre tuberculoza coloanei vertebrale

Descoperirea tuberculozei vertebrale la mumiile egiptene atesta originile antice ale acestei suferinte care, nefiind complet eradicata, continua sa existe si azi, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Bacilul ce provoaca boala patrunde in organism si, purtat de sange, ajunge la coloana vertebrala, pe care o infesteaza, producand inflamatia (spondilita). In 80% din cazuri, tuberculoza vertebrala este localizata la nivelul coloanei dorsale sau lombare, in timp ce coloana cervicala este mai putin afectata.






Principalele cauze ale tuberculozei vertebrale sunt:

• afectiuni tuberculoase in trecut cu infectarea organelor (plamani, noduli limfatici etc.);

• contactul cu un bolnav de tuberculoza pulmonara;

• afectiuni de tipul HIV, diabet zaharat sau insuficienta renala cronica.


Cum recunosti tuberculoza vertebrala?

Simptomele bolii sunt durerea intensa intr-un punct fix sau de-a lungul coloanei vertebrale insotite de accese de febra, transpiratiile abundente, lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate. In stadiul, avansat, determina hernierea nucleului pulpos.






Cum se depisteaza tuberculoza vertebrala?

• Radiografia standard evidentiaza pensarea discului intervertebral, tasari ale vertebrelor sau zone de calcificare paravertebrala.

• Examenul RMN depisteaza regiunea afectata, tipul si gradul tuberculozei in functie de cat de afectat este discul intervertebral.


Cum se trateaza tuberculoza vertebrala?

Tratamentul medical depinde de gradul de distrugere osoasa si nervoasa si de severitatea durerii. Se bazeaza pe medicatie antituberculoasa administrata cu regularitate timp de cel putin 6 luni, repaus la pat si restrangerea activitatii, suplimente cu vitamine si tonice hepatice, deoarece medicatia antituberculotica afecteaza ficatul. Tratamentul chirurgical are o periculozitate crescuta, motiv pentru care este recomandat in baza unui motiv solid, cum ar fi: deformare severa a coloanei vertebrale, tulburari neurologice grave insotite de dureri insuportabile. Interventia presupune curatarea si eliminarea abcesului si eliminarea deformarilor coloanei vertebrale.

Deoarece este o operatie cu risc crescut, presupune o perioada lunga de spitalizare.

Sanatatea de azi; foto: www.spondiloze.info





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa